Jaroslav Dodok Ostatné

Protest proti SOZA: Úradníci počúvali Müllera, minister so špeciálnym DVD

Činnosť Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) vo štvrtok 25.októbra vyprovokovala protest pred ministerstvom kultúry na Námestí SNP v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Protest proti SOZA: Úradníci počúvali Müllera, minister so špeciálnym DVD
Foto: Jaroslav Dodok

Napriek nižšej účasti boli organizátori neoblomní a spolu s účastníkmi vyzývali ministra kultúry Mareka Maďariča, aby vyriešil nejasnosti a sťažnosti na SOZA. Jej riaditeľ, Vladimír Repčík, tento týždeň prostredníctvom svojho blogu upozorňoval maturantov, aby si pred stužkovou slávnosťou zaplatili licenciu na hudbu, ktorá na nej bude hrať. Výbor SOZA sa napokon rozhodol, že poplatky za stužkové vyberať nebude, aj keď podľa nich na to majú zo zákona právo.

Na proteste sa nielen rečnilo, symbolicky sa púšťala hudbu

Protestujúci dostali priestor vyjadriť svoj názor, predovšetkým však nesúhlas s praktikami SOZA. Účastníci intenzívne diskutovali na tému vyberania poplatkov za autorské práva aj medzi sebou. Pred ministerstvom sa malo pôvodne aj spievať, nakoniec hudbu iba púšťali. Zo zaparkovaného auta sa v rámci protestu niesli známe melódie. Pracovníci na ministerstve si mohli vypočuť pesničky napríklad od Elánu alebo Richarda Müllera.

Ministrovi odovzdali požiadavky na DVD

Marekovi Maďaričovi organizátori doručili požiadavky symbolicky a špeciálne na DVD nosiči, za ktoré pri kúpe odviedli do SOZA poplatok. V nich okrem iného požadujú vykonať kontrolu v SOZA a zvážiť odobratie jej licencie, určiť kedy môže a kedy nemôže SOZA vyberať poplatky a odvolať Vladimíra Repčíka z postu riaditeľa. Ministerstvo kultúry už pripravuje legislatívne zmeny v rámci autorského zákona.

student24/Matej Dugovič

Proti SOZA sa protestovalo aj hudbou
9
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM