Dominika Handzušová Univerzity

Prvý internát Trnavskej univerzity: Študenti sa v ňom už ubytovávajú

Dobrá správa potešila študentov. Po desiatich rokoch prerušovanej výstavby sa v týchto dňoch na začiatku letného semestra začína napĺňať nový internát Trnavskej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Prvý internát Trnavskej univerzity: Študenti sa v ňom už ubytovávajú
Zdroj: TASR

Je vôbec prvým ubytovacím zariadením vo vlastníctve univerzity v jej 23-ročnej histórii, doteraz sa museli študenti i škola uspokojiť s prenajatými priestormi.

Budovu na Rybníkovej ulici začali stavať už v roku 2005, no výstavba bola najmenej šesťkrát prerušená, vždy pre nedostatok finančných prostriedkov od ministerstva školstva. Realizácia si vyžiadala náklady 9,5 milióna eur vrátane financií potrebných na vybavenie, ktoré pochádzali prevažne zo štrukturálnych fondov za prispenia štátneho rozpočtu.

Sedempodlažný Študentský domov Petra Pázmáňa, pomenovaný po zakladateľovi pôvodnej Trnavskej univerzity v roku 1635, má 168 dvojlôžkových izieb vybavených kúpeľňou a toaletou, na poschodiach sú pre ubytovaných kuchynky. Podľa vyjadrenia hovorcu univerzity Jozefa Žuffu je jedna izba prispôsobená študentom so špecifickými potrebami. K dispozícii je telocvičňa, centrum jazykov, pripravuje sa otvorenie práčovne, bufetu, kaviarne, kopírovacej služby a miesto bude mať na internáte tiež Centrum pomoci študentov, ktoré zriaďuje Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce. Poskytuje psychologické a právnické poradenstvo, podporu študentom so špecifickými potrebami a organizuje aj športové aktivity. Pre motorizovaných je k dispozícii 50 parkovacích mi­est.

Trnavská univerzita poskytuje ročne ubytovanie zhruba 800 študentom, ostatné miesta má v šiestich zmluvných ubytovacích zariadeniach iných škôl a subjektov. Pre Rybníkovú riešila prednostne aj ubytovanie tých, ktorí bývali v ubytovni v 11 kilometrov vzdialených Jaslovských Bohuniciach. Okrem iných ubytovanie dostali aj študenti zo zahraničia študujúci v rámci výmenného programu ERASMUS na Trnavskej univerzite a Univerzite sv. Cyrila a Metoda.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM