Jaroslav Dodok Životný štýl

REPORTÁŽ: Ako objavovať atmosféru Bavorska

Nemecko je krajinou, kde sa na každom rohu nachádza jedna kultúrna pamiatka za druhou. Predovšetkým táto charakteristika platí pre oblasť Bavorska. Priamo v tejto krajine sa ocitnete ako rozprávkové bytosti v tom najkrajšom príbehu, ktorý je ako vyst

Takže, zatvorte oči a preneste sa do tej najkrajšej rozprávky, kde je každý z nás princom a princeznou na tých najromantickejších zámkoch sveta.

Keď sa môžete prebehnúť po kráľovskej záhrade[/color][/si­ze]

Na úpätí Álp a v údolí jazier Alpsee a Schwansee sa v čarokrásnom prírodnom prostredí nachádzajú dva zámky, ktoré zbadáte už z veľmi veľkej diaľky. Priamo pod hradmi sa rozprestiera asi päť parkovísk, kde môžete zaparkovať svojho „tátoša“ a postupne sa ponoriť do čarokrásneho príbehu.

Tento pekný príbeh sa však skončí po pár minútach, keď sa dostanete k centru, kde sa predávajú vstupenky na jednotlivé hrady. Neskutočný rad, ktorý si musíte vystáť vám ale zaručí, že dostanete do rúk turistického sprievodcu hradmi a lístky, bez ktorých by ste sa na hrad nedostali. Po vystátí radu, v ktorom sa nachádza najviac šikmookých turistov sa môžete konečne vydať na cestu ku prvému zámku.

Zámok Hohenschwangau bola pôvodne rytierska pevnosť postavená na prelome 11. a 12. storočia. Na zámok sa dostanete len na vstup, ktorý máte presne určený na lístku. Skôr vás kontrolná brána nepustí a keď si zmeškáte svoj vstup, tak máte smolu. Na zámok sa už jednoducho nedostanete. Okrem tradičných miestností a komnát, kde sa kedysi prechádzal napríklad aj Ľudovít II. sa v okolí zámku nachádza krásny park. Fontány, krásne zostrihané kríky, kvitnúce kvety pripomínajúce dúhu sa zapáčia každému návštevníkovi.

Rozprávka v rozprávke[/co­lor][/size]

Po skončení prehliadky na menej zaujímavom zámku sa presuniete okolo azúrovo modrého jazera Alpsee k rozprávkovému zámku. Túto približne hodinovú trasu môžete absolvovať jazdou na koči, autobusom alebo peši do kopca. Upozorňujem však, že jazda turistickým autobusom je strašná. Šofér napchá do autobusu hádam 100 ľudí, ktorí sa tlačia ako sardinky v oleji na malom priestore. Napríklad ja osobne, som skoro celou cestou stála na jednej nohe a nemala som sa ani čoho chytiť. Bolo to humorné najmä v zákrutách, ktorých je neúrekom.

Keď sa vám konečne podarí vystúpiť z prepchaného autobusu, tak jednoznačne sa choďte pozrieť na most, z ktorého vidíte niečo neskutočné. Pod nohami máte jeden** nádherný a hlučný vodopád**, pred sebou rozprávkový hrad ako na dlani. Pred vašimi očami sa vám vynára jeden neskutočný príbeh, ktorého hlavným aktérom ste vy.

Oči vám padnú aj na zámky, ktoré visia na zábradlí mosta. Je ich tam síce len pár, ale o to zaujímavejšie je, že takmer každý patrí slovenským turistom, pretože je podpísaný slovenskými menami. Keď sa už rozhodnete, že je načase odísť z mosta a presunúť sa do rozprávky, tak ešte raz venujte krátky pohľad na čarokrásnu prírodu, ktorá vás obklopuje.

Turistická cestička vás privedie priamo do krajiny princezien a princov. Úpätie majestátnych Álp, fantastický zámok Neuschwanstein priamo pred vami a čerstvý vzduch, ktorý dýchate z plných pľúc. Po úchvatnom zážitku na nádvorí zámku sa presuniete priamo do dejiska, kde sa odohráva čarokrásna rozprávka. Prechádzaním kráľovských komnát máte naozaj pocit, akoby ste boli jednným z princov alebo princezien, ktorí tam kedysi bývali. Tak si to len užite, pretože každý deň takýto pocit nezažijete.

Vždy a všade stretnete aj Slováka[/color][/si­ze]

Na konci vášho rozprávkového príbehu, ktorý sa skončí opustením zámku ešte nezúfajte. Rozprávka môže pokračovať aj ďalej, keď sa odveziete na koči poháňaným koňmi do dediny ležiacej pod dvoma krásnymi zámkami. **Vraví sa, že Slováka a Poliaka stretnete na každom rohu vo svete a naozaj to tak je. **

Ako turisti sme si sadli na koč a rozprávali sme sa medzi sebou slovensky, keď v tom sa ozval náš pohonič, že je z Bratislavy a celou cestou sa s nami rozprával v našom materinskom jazyku. Poľského obyvateľa sme zas stretli pri vytváraní umeleckého diela, ktoré znázorňovalo najkrajšie miesta v tejto alpskej rozprávke.

Okrem krásnych fotiek, ktoré si každý turista na mieste spraví, vás čaká v dedine množstvo obchodov so suvenírmi, rozmanitých pohľadníc a obrazov s motívom hradu. Určite nezaváhajte a odbočte do jednej z miestnych reštaurácií, kde môžete ochutnať jednu z typických bavorských pochúťok. Rozhodne to stojí zato.

Keď vaše nohy raz zablúdia do tejto oblasti, tak určite sa choďte pozrieť do rozprávky, ktorá sa vám ponúka. A keď vám už bude ľúto zaplatiť vstupné na zámok, tak sa aspoň prejdite po okolí, pretože to máte zadarmo a niečo tak krásne a jedinečné každý deň nemáte šancu vidieť.

Sudent24/Simona Ivančáková foto: Simona Ivančáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM