Kornel Kubík Tlačové správy

ROZHOVOR: Martin (21) prišiel na to, ako poraziť školu a rozbehnúť úspešný biznis

Martin Hlinka na strednej škole spoznal spôsoby efektívneho učenia sa. Vďaka tomu mal lepšie známky hoci nad knihami trávil omnoho menej času. To, ako sa rýchlo učiť, si nenechal pre seba, ale napísal o tom e-knihy. Rozbehol tak úspešné podnikanie, ktoré pomohlo učiť sa rýchlo už tisíckam študentov.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Martin (21) prišiel na to, ako poraziť školu a rozbehnúť úspešný biznis
Zdroj: Dnes24.sk

Mladý on-line podnikateľ nám v rozhovore prezradil, ako sa vzdelávať v 21. storočí. Nie je to žiadne bifľovanie faktov. Ale návod, ako získať všetky potrebné schopnosti a vedomosti preto, aby ste po škole získali skvelú prácu či taktiež rozbehli úspešné podnikanie.

Aký si bol študent predtým, ako si sa dostal k spôsobom rýchleho učenia sa?

Na základnej škole som sa vedel učiť relatívne dobre, dosť veľa vecí som si pamätal z hodín. Potom na strednej, keď bolo toho učiva viacej, tak to bol problém. Druhý problém bol ten, že ja som bol často chorý. Musel som učivo doberať a nevedel som, ako sa mám vlastne učiť, lebo na základke som sa to nenaučil, lebo mi stačilo učiť sa iba z hodín. A tým pádom som odrazu začal dostávať ďaleko horšie známky než na čom som bol celý život zvyknutý.

Kedy a ako si sa dostal k spôsobom rýchleho učenia?

K spôsobom rýchleho učenia som sa dostal v prvom alebo druhom ročníku na strednej škole, keď som tieto veci začal googliť, aby som mal lepšie známky. Aby som nemal na vysvečku trojky, ale jednoty a dvojky.

Čo sa zmenilo odvtedy, ako si sa dostal k spôsobom rýchleho učenia sa?

Zmenilo sa odvtedy to, že moje známky sa zlepšili zhruba o jeden stupeň. Ale predovšetkým to, čo mňa tešilo, bolo to, že čas, ktorý som trávil učením bol ďaleko, ďaleko kratší. Nepamätám si presne, koľko hodín som sa zvykol učievať. Ale viem, že ak som sa predtým učil 10 hodín týždenne, tak potom to bolo maximálne dve hodiny týždenne.

Možno povedať, že ti to vlastne zmenilo život?

Absolútne a jednoznačne! Lebo dnes to školím.

Teraz je obdobie maturít, ako si ich zvládol ty?

Ja som maturity zvládol veľmi dobre. Tri jednotky a jedna dvojka.

Po maturite si na výšku nešiel. Dal si sa na podnikanie – začal si učiť, ako sa učiť. Povedz nám čosi viac o tvojich začiatkoch v podnikaní.

S podnikaním som začal na strednej škole, keď som napísal prvý e-book. Ale začnem tým, čo bolo ešte predtým. Ja som chcel byť pôvodne doktorom. Kvôli tomu som aj makal, aby som mal veľmi dobré známky. Potom som mal možnosť vyskúšať si, ako také niečo v praxi vyzerá. A rozhodol som sa, že to nie je pre mňa. Na to som bol zmätený, že čo mám robiť, tak som sa rozhodol, že pôjdem podnikať. Vyskúšal som rôzne veci. Od finančného poradenstva cez programovanie. Obidve mi nesadli. Potom som sa dostal k možnosti predávať vedomosti, informácie a schopnosti, ktoré mám ja prostredníctvom elektronických knižiek. Ako som napísal prvú knihu Poraz školu, ľudia si to začali kupovať. A získaval som spätnú väzbu. Potom som napísal ďalšie knihy. A na základe spätnej väzby som urobil kurzy.

Kde si s podnikaním teraz?

Na začiatku som učil, ako sa učiť hlavne pre známky a pre školu a ako sa učiť cudzie jazyky. Momentálne rozbieham e-kurz, kde budem učiť aj tieto veci. Ale tiež budem učiť, ako sa vzdelávať pre prax a pre lepší zárobok.

Myslíš, že aj iní študenti, mladí ľudia by mohli podnikať tak, ako ty?

Jasné, určite. Mladí študenti, mladí ľudia môžu podnikať tak, ako ja. Určite to odporúčam. Je to oveľa, oveľa a neskutočne neporovnateľne lepšia škola ohľadom financií ako päťročné štúdium ekonomiky. Za jeden alebo dva roky sa človek takto naučí o ekonomike a o reálnom zarábaní peňazí a marketingu ďaleko, ďaleko viac, ako by sa kedy mohol naučiť na vysokej škole. Na Slovensku špeciálne.

Poraď nám, ako na to?

V prvom rade, čo potrebuješ, je zistiť, aké sú tvoje možnosti. A na čo konkrétne sa hodíš. Na to sú osobnostné testy a rôzne nástroje na sebapoznávanie. Potom si potrebuješ stanoviť svoj cieľ, smer, ktorým sa chceš uberať, svoju víziu, ako ma vyzerať to svoje podnikaníčko. Alebo to nemusí byť original podnikanie. Môže to byť nejaké povolanie, ktoré chceš robiť. A následne, keď vieš, ako to má vyzerať, potrebuješ zistiť, čo ti chýba. Čo ťa obmedzuje v tom, aby si to dosiahol. Prečo to ešte nemáš. Tým zistíš, čo máš spraviť, čo sa musíš naučiť, aké schopnosti, vedomosti, vlastnosti potrebuješ, ktoré dneska nemáš, pre to, aby si mohol robiť toto podnikanie, alebo povolanie, ktoré máš vysnené. A posledný krok je, že potrebuješ vedieť, v akom poradí sa to máš učiť, aby si to mal čo najrýchlejšie alebo akým spôsobom. Niekedy môže vyhovovať výška, niekedy môže vyhovovať prax tak, ako to robím aj ja. Ako si toto všetko spraviť? Ako si toto naplánovať? Ako to všetko vymyslieť a zrealizovať? Tak o tom je môj nový e-kurz, ktorý teraz robím: Strategický vzdelávací systém 21. storočia, v ktorom si vlastne vytvoríš takýto vzdelávací systém: Pre seba, pre povolanie, pre podnikanie, pre prácu, pre prax. Spravíš to behom zhruba desiatich týždňov a následne to uvedieš do praxe.

Ty učíš, ako sa učiť v 21. storočí. Ako vyzerá takéto vzdelávanie? Čo a akým spôsobom by sa mal mladý človek učiť? Akým schopnostiam, vedomostiam…?

Ono to nie je presne definované, akým schopnostiam a akým vedomostiam. Lebo pre každého človeka je jeho vzdelávanie úplne iné a závisí to od toho, čo ten človek chce. Je to taký od základu inakší spôsob dívania sa na vzdelávanie. Dnes ty ideš na školu s tým že sa tam niečo naučíš, čo možno dáš do praxe, vďaka škole získaš titul, vďaka ktorému si možno nájdeš lepšiu prácu. Ale v skutočnosti sa učíš veci, ktoré vedia všetci tvoji rovesníci – žiadne odlíšenie, žiadna konkurenčná výhoda. Učíš sa veci, ktoré sú možno dnes zastarené alebo boli zastarané roky dozadu a nie sú praktické. A tráviš tam roky svojho života.

Avšak pokiaľ sa začneš vzdelávať strategicky, tak celé svoje vzdelávanie prispôsobuješ tvojmu povolaniu, ktoré chceš robiť. V tom prvom prípade si svoje povolanie vyberáš na základe určitého vzdelania, ktoré máš. Avšak takto sa cielene vzdelávaš, cielene získavaš vedomosti a schopnosti pre nejaké povolanie, alebo podnikanie, ktoré chceš robiť. Celý návod, ako získať všetky tieto vedomosti a schopnosti je v mojej novej e-knihe Ako sa učiť v 21. storočí, ktorá je na stiahnutie zdarma.

Poďme k školstvu a vzdelávaniu. Veľmi jednoduchá a zároveň pre obmedzený rozsah asi aj náročná otázka: Aký je tvoj názor na súčasné slovenské školstvo?

Veľmi jednoduchá a pre obmedzený rozsah krátka odpoveď: Slovenské školstvo potrebuje zmenu.

Ako teda vidíš budúcnosť školstva a vzdelania vôbec? Dôsledkom stavu formálneho školstva sa často vraví, že vzdelanie dnes už nie je dôležité… Ale zrejme opak je pravdou… Myslíš, že čoskoro sa aj štátne školstvo zmení?

Toto je výborná otázka. Pretože práve dôsledkom stavu formálneho školstva a hlavne dôsledkom toho, že dnešná spoločnosť sa komplikuje, je vzdelanie stále viac a viac dôležité. Ja osobne si nemyslím, že by sa štátne školstvo šlo veľmi meniť. Je to kvôli tomu, lebo je to jedna veľká byrokracia, jedna veľká štátna záležitosť. Osobne si myslím, že školstvo a vzdelávanie prevezme z veľkej časti súkromný sektor formou on-line vzdelávania, ktoré bude dostupné pre ľudí, ktoré bude ďaleko viacej praktické, ako to, čo sa učí na vysokých školách. A ak sa budú vysoké školy meniť, tak budú kopírovať tento trend – on-line vzdelávanie. A ako prvé sa budú meniť školy, ktoré sú dnes najlepšie. Veď tie to už robia: Harvard, MIT (Massachusetts Institute of Technology). A ako bude na tom naše slovenské školstvo? Tak to sa bude meniť pomaly. Čo je ale priestor pre ľudí, ktorí chcú začať vo vzdelávaní podnikať. A chcú školiť rôzne praktické zručnosti, ktoré ľudom reálne pomáhajú. Aj takou formou akou to robím ja – on-line podnikaním.

Stiahnite si zdarma novú e-knihu Martina Hlinku Ako sa učiť v 21. storočí s revolučným návodom, ako sa naučiť všetky potrebné schopnosti a vedomosti pre získanie skvelej práce po škole.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM