Jaroslav Dodok Ostatné

Rozhovor s Klaudiou Bednárovou: Učitelia by sa mali viac vzdelávať!

Kvalita učiteľov anglického jazyka na Slovensku nie je ideálna. Zlepšiť by ju mal aj tretí ročník konferencie EltForum, ktorú 7. a 8. júna v Bratislave organizuje Asociácia jazykových škôl SR a Slovenská komora učiteľov anglického jazyka.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Klaudiou Bednárovou: Učitelia by sa mali viac vzdelávať!
Foto: Jaroslav Dodok

Na akcii vystúpi 35 domácich a zahraničných spíkrov. O situácii na trhu jazykového vzdelávania sme sa preto pozhovárali so šéfkou asociácie Klaudiou Bednárovou.

Aká je kvalita učiteľov jazykov na Slovensku?

Jazykových pedagógov je na Slovensku vo všeobecnosti nedostatok, čo nevyhnutne núti bežné, ale aj jazykové školy robiť výrazné kompromisy pri výbere učiteľov a teda aj pri ich kvalite. Z môjho pohľadu je základným problémom pohľad na učiteľské povolanie ako také. Študenti pri výbere vysokej školy nepovažujú pedagogiku za atraktívnu voľbu. Ak máme na začiatku reťazca študentov, ktorí neštudujú učiteľstvo dobrovoľne a iba mizivé percento z nich sa chystá reálne ísť učiť, tak hovoriť o kvalite a zlepšení situácie v budúcnosti môžeme len veľmi ťažko.

Čo sa podpísalo pod aktuálny stav?

Hoci najčastejšie skloňovaným dôvodom sú nízke platy učiteľov, dovolím si nesúhlasiť. Ani doštudovať právo neznamená automaticky zamestnať sa v právnickej firme a zarábať kopec peňazí. Kariéra neprichádza s diplomom. Je nevyhnutné, aby učitelia začali k svojmu povolaniu pristupovať aktívnejšie. Viac sa vzdelávať, zúčastňovať sa seminárov, konferencií, zbierať nové informácie, vytvárať si kontakty a hľadať nové cesty. Ak je im štátne školstvo „priúzke“ vždy je tu možnosť prejsť do súkromného školstva, alebo sa osamostatniť. Tak, ako to je u iných povolaní, či už ekonómov, lekárov alebo právnikov.

Zvýšiť kvalitu učiteľov si kladie za cieľ aj najväčšia konferencia angličtinárov na Slovensku – EltForum.

Organizovať konferenciu znamená vytvoriť priestor. Dať možnosť učiteľom sa stretnúť, rozprávať, zdieľať skúsenosti, vidieť a počuť zaujímavé prednášky, nechať sa inšpirovať. Som presvedčená, že EltForum toto všetko spĺňa a ponúka učiteľom veľa možností. Je však už na jednotlivcoch, čo si z konferencie odnesú. Práve to je o aktívnom prístupe ku kariére a o šikovnosti využiť príležitosti, ktoré sú. Hviezdou tohto ročníka bude medzinárodne uznávaná expertka na vzdelávanie Penny Ur, ktorá v apríli tohto roku za svoju pedagogickú činnosť získala Rád britského impéria od kráľovnej Alžbety II.

Partnermi konferencie sú Pedagogická a Filozofická fakulta UK, vydavateľstvá Cambridge University Press, Express Publishing, Oxford University Press, Infoa, Macmillan a učiteľský inštitút iTDi.pro. Mediálnym partnerom je časopis .týždeň, portály Dobraskola.sk, Student24.sk a Anomagazin.sk.

Záštitu nad akciou prevzalo Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR. Viac informácií nájdete na www.eltforum.sk.

Rozhovor s Klaudiou Bednárovou: Učitelia by sa mali viac vzdelávať!
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM