Kornel Kubík Rozhovor

ROZHOVOR s Mladým lídrom Radom Slobodom: Snažím sa prispieť k pozitívnej zmene

Banskobystričan Rado Sloboda (23) vraví, že patrí k šťastnej miliarde ľudí, ktorá sa má dobre. Toto privilégium je preňho dôvodom na to, aby sa usiloval prispieť k pozitívnej zmene v spoločnosti. Preto sa venuje ľudským právam či kultúrnym projektom. Za to vlani získal ocenenie MOST – Mladý líder.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s Mladým lídrom Radom Slobodom: Snažím sa prispieť k pozitívnej zmene
Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročný porotca ocenenie pre mladých ľudí nám porozprával, prečo by sme mali niekoho nominovať na cenu MOST a tiež na čom práve robí a o čo sa snaží.

Venuješ sa ľudským právam, si členom Amnesty International. Ako si sa k tomu dostal?
Vďaka mojej triednej učiteľke na strednej škole. Ponúkla mi možnosť ísť na Olympiádu ľudských práv, čo je stredoškolská súťaž. Odvtedy sa pre mňa ľudské práva stali dôležitou témou, ktorej venujem veľkú časť svojho voľného času. Členom Amnesty International som sa stal v roku 2009, keďže som po začiatku prvého semestra na univerzite mal pocit, že chcem svoj čas venovať niečomu zmysluplnému a ľudské práva a Amnesty International absolútne zodpovedali tomuto kritériu.

Čomu sa konkrétne venuješ? A skús opísať, ako to vyzerá v praxi? Lebo človek si môže predstaviť všeličo – od protestujúceho mladíka s transparentom až po muža v obleku na rokovaní s politikmi…
Oblek zásadne nenosím. Advokáciu ale považujem za jednu z činností, ktorej sa v budúcnosti možno budem venovať. Bol som na niekoľkých protestoch, ale nepovažujem Slovensko za krajinu, ktorá chce a vie protestovať. Verím však, že sú momenty, kedy je protest nevyhnutný a verím, že kultúra protestu sa u nás bude rozvíjať. V Amnesty International som pôsobil na lokálnej úrovni v aktivistickej skupine, ktorá usporadúva rozličné podpisové akcie, koncerty za ľudské práva, verejné diskusie a pod. Taktiež som na lokálnej úrovni koordinoval vzdelávací projekt o ľudských právach zameraný na stredné a základné školy, ale aj intenzívnu týždennú československú výmenu o vzdelávaní k ľudským právam. V Banskej Bystrici sa tiež snažíme realizovať pravidelne živé knižnice, ktoré považujem za jednu z najlepších foriem búrania predsudkov.

Okrem ľudských práv v Amnesty International sa venuješ ako dobrovoľník aj iným záležitostiam. Na čom momentálne pracuješ, o čo sa snažíš?
Svoj čas sa momentálne pokúšam rozdeliť medzi aktivity a projekty v Záhrade CNK (Centrum nezávislej kultúry), OZ za!amfiteáter. Zároveň som však začal pracovať v Centre komunitného organizovania ako komunitný organizátor. Času je teda predsa len menej. Za veľmi dôležitú považujem politickú zmenu na BBSK. To, že máme župana neofašistu, mi celkom pravidelne spôsobuje problémy so spánkom. Preto som vložil časť svojho času a energie do založenia platformy na podporu tolerancie s názvom Nie v našom meste, čoskoro uzrie svetlo sveta aj ďalšia špecifická iniciatíva zameraná na monitoring a analýzu prešlapov BBSK. Hlavným cieľom je nedovoliť tichu alebo iracionálnemu blabotaniu, aby sa stali jedinými reakciami na nenávisť, násilie a nespravodlivosť. Reálne pozitívne spoločenské zmeny si však vyžadujú veľa tvrdej a kontinuálnej práce. Začali sme len nedávno. Je pred nami ešte dlhá cesta, ale verím, že dokážeme prispieť k zmene toho ukrivdeného meta-rozprávania, ktoré sa vinie nad Slovenskom a neustále nás udržiava v pozícii ohrozenej menšiny, aj keď ňou už dlho nie sme.

Čo si najviac ceníš, že sa ti dosiaľ podarilo dosiahnuť?
Asi založenie aktivistickej skupiny Amnesty International v Banskej Bystrici a to, že moji bratia nie sú rasisti. Tiež to, že koordinujem projekt v kultúrnom centre Záhrada podporený programom Aktívne občianstvo a inklúzia, vďaka ktorému sa dokončila rekonštrukcia budovy tohto centra a deje sa tam kopu zaujímavých aktivít.

Prečo robíš to, čo všetko robíš?
Mám pocit, že patrím k tej šťastnej azda miliarde ľudí, ktorá sa má na tomto svete dobre. A mám pocit, že toto privilégium je dostatočný dôvod na to, aby som sa usiloval svojou troškou prispieť k pozitívnej zmene v spoločnosti.

Prejdime k oceneniu Mladý líder. Bolo to pre teba prekvapenie? Vedel si vopred, že ťa niekto nominoval? Čo ti toto ocenenie dalo či prinieslo?
Nevedel som, že ma niekto nominoval a prekvapilo ma to. Radoval som sa. Bola to veľmi pozitívna spätná väzba a som za ňu vdačný. Tiež mi prieniesla viacero užitočných kontaktov. Najmä však pre mňa toto ocenenie znamenalo záväzok pokračovať. V neposlednom rade oceňujem podobu ceny Most (M vyrezané z plexiskla), ktorá je veľmi vkusným doplnkom bytového interiéru.

Prečo by ľudia mali niekoho nominovať na ocenenie MOST a aký človek si podľa teba zaslúži toto ocenenie?
O dobrých ľudoch, aktivitách a veciach by sa malo vedieť. Ocenenie si viem predstaviť v rukách človeka, ktorý koná a mení veci okolo seba k lepšiemu. V menšom či väčšom na tom až tak nezáleží, pretože len občas sme schopní skutočne odhadnúť veľkosť zmeny, ktorú prinesie určité konanie. Malý happening môže prebudiť celé mesto, veľký festival môže byť len bublinou.

  • Nominácie na Cenu pre mladých a fantastických – MOST môžete posielať do 15. júla 2014 cez formulár na: www.mladez.sk/most.

Dnes sa mladým posúvajú najmä návody, ako byť úspešný. Je niečo, čo by si im chcel ako Mladý líder odkázať, povedať?
Vytvárajte ostrovčeky pozitívnej deviácie. Buďte realisti a žiadajte nemožné a nezabúdajte, že bez ľudskosti to tu všetko pôjde do jednej veľkej čiernej diery.

Rado Sloboda (23) sa narodil a žije v Banskej Bystrici. Študoval na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela a na Sokratovom inštitúte. Momentálne sa naplno venuje práci v Centre komunitného organizovania. Je členom Správnej rady Amnesty International Slovensko o OZ za! Amfiteáter. Koordinuje platformu Nie v našom meste v Banskej Bystrici. Spolupracujes s Quo Vadis na projekte WatchBBSK a Záhradou – Centrom nezávislej kultúry. Má troch mladších bratov.

Foto: MOST

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM