Monika Obrtalová Rôzne

Rozprávkové javisko

V stredu sa v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi konala regionálna prehliadka detskej dramatickej tvorivosti, ktorá niesla názov Rozprávkové javisko 2012. Uskutočnila sa vďaka podpore Trenčianskeho samosprávneho kraja, Regionálneho kultúrneho c

Prvý súbor, ktorý sa predstavil bol Detský divadelný súbor (DDS) pri ZUŠ Nováky a rozprávkou Snehová Kráľovná. Réžiu predstavenia mala na starosti Jana Sedláčková. Hneď po potlesku patriacemu mladým hercom z Novák, dosky patrili DDS Bablend pri ZŠ Lehota pod Vtáčnikom. V réžií ich učiteľky Boženy Borkovej odohrali predstavenie O pani Nespokojnej. Táto hra bola ich prvou skúsenosťou s divadlom, jeho dedinami a rovnako aj s poznávaním ochotníckeho divadla v obci Lehota pod Vtáčnikom. Pre veľký vekový rozdiel mladých herečiek bol súbor rozdelený na dve skupiny. Predstavenie O pani Nespokojnej v dopoludňajších hodinách odohrali dievčatá vo veku do 10 rokov a popoludní staršie dievčatá. Diváci a rovnako aj porota mali možnosť pozrieť si, ako sa s jednou hrou popasovali vekovo rozdielne mladé herečky.

Predobedom patrilo pódium súboru z Novák s hrou Načo krídla mám. Žiaci pani Sedláčkovej si v rámci prípravy vyrobili bábky, hrali sa na rôzne zvieratká a rozprávali sa o detských snoch a túžbach. Hlavnou pointou príbehu boli sny a skutočnosť, že ľudia sa nevzdávajú a bojujú za svoje sny. Doobedňajší blok divadiel doplnili staršie dievčatá z DDS Babland a „reprízou“ hry O pani Nespokojnej, ktorej názvov zmenili na Ách, jáj.

[blockquote]O tri­nástej hodine sa divákom predstavil DDS KaK pri SZUŠ s rozprávkou Náš „Strýko“ Klaun. Predstavenie bolo však iba nesúťažné, nakoľko jedna z hlavných protagonistiek ochorela a nebolo možné odohrať predstavenie s plným nasadením. Autorom je slovan Jefim Čepoveckij, réžiu mala na starosti Kvetka Boráková, ktorá tento súbor vedie už tretí rok. Posledným súťažným predstavením bola Snehulienka v réžií Anny Gurtlerovej v podaní DDS pri ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi. Predstavenie vzniklo v rámci vyučovania predmetu Súbor s cieľom zvíťaziť a uspieť na doskách javísk, ale hlavne ponúknuť žiakom radosť z tvorby, zo spolupráce na javisku a pocítiť vôňu divadla. [/blockquote] Po oficiálnom ukončení nasledovali hodnotiace semináre a následne boli oznámené víťazné súbory. V kategórií mladších súborov zvíťazil DDS Babland pri ZŠ v Lehote pod Vtáčnikom a v kategórií starších žiakom DDS pri ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi.

Richard Perniš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM