Jaroslav Dodok Univerzity

S Tomom Nicholsonom o žurnalistike, korupcii i vlastenectve

Investigatívna žurnalistika - to je názov predmetu, ktorý majú študenti prvého a druhého ročníka magisterského štúdia na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty UK v Bratislave. A keď sa dnes na Slovensku spomenie investigatívna žurnalistika, zrejme aj vám zíde na um Tom Nicholson.

Ilustračný obrázok k článku S Tomom Nicholsonom o žurnalistike, korupcii i vlastenectve
Foto: Jaroslav Dodok

Práve s ním mali študenti katedry možnosť pozhovárať sa – o investigatívnej žurnalistike.

Tom Nicholson sa narodil v anglickom Suffolku, históriu vyštudoval na Torontskej univerzite v Kanade a v médiách pôsobí od roku 1993. Spočiatku pracoval ako redaktor The National Post v Toronte, neskôr bol šéfom spravodajstva vo Whing-Standard v Knigstone, prispieval aj do Financial Times.

Na Slovensku pôsobil ako šéfredaktor a vydavateľ týždenníka vychádzajúceho v anglickom jazyku The Slovak Spectator, redaktor a vedúci investigatívneho oddelenia denníka SME a napokon ako redaktor týždenníka Trend. Mediálne známym sa stal odhalením korupčnej kauzy Gorila. Jeho stretnutie so študentmi vyústilo do zaujímavej diskusie o zdrojoch informácií, ich overovaní, budovaní si siete informátorov, ale aj o tom, ako sa novinár vyrovnáva s ohlasom na výsledky jeho investigatívnej práce. V tomto prípade – ako život a prácu Toma Nicholsona ovplyvňuje fakt, že čelí viacerým žalobám.

Tento investigatívny novinár svoje znalosti a skúsenosti odovzdáva mnohým vysokoškolským študentom, len nedávno začal so sériou prednášok i pre stredné školy. Chce na nich hovoriť o korupcii a o vlastenectve. Na svojej pripravovanej webovej stránke Pod povrchom sa mieni venovať záujemcom o investigatívnu reportáž.** Desiatka študentov žurnalistiky prejavila záujem o túto spoluprácu. Možno práve táto beseda s Tomom Nicholsonom privedie mladých žurnalistov k tvorbe kvalitnej investigatívnej reportáže.**

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM