Kornel Kubík Šport

SERIÁL: TOP 7 mladých slovenských športovcov, ktorí víťazia na svetovej scéne

Majú menej ako 20 rokov, jeden z nich vedie šampionát formuly, iný nastúpil za futbalový tím Manchester City a lyžiarka získala zlato na ZOH. O kom je reč? O našom výbere siedmich najúspešnejších mladých Slovákov v siedmich športoch, o ktorých sme presvedčení, že svet ešte bude počuť.

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: TOP 7 mladých slovenských športovcov, ktorí víťazia na svetovej scéne
Zdroj: Dnes24.sk

My vás s nimi zoznámime v našom seriály TOP 7 mladých slovenských športovcov. Dnes vám predstavujeme prvú dvojicu z nich:

1.Ivana Kuriačková (19): Najlepšia triatlonistka v histórii

Kto nevie, z akých troch disciplín sa skladá triatlon, tak nebude zrejme poznať ani našu najlepšiu 19-ročnú reprezentantku Ivanu Kuriačkovú, ktorá je už teraz vo svojom veku našou najlepšou triatlonistkou v histórii. Prezradím vám, že talentovaná Ivana kraľuje v behu, plávaní a bicyklovaní vo svojej vekovej kategórií a už teraz sa pýši titulom Majsterky Európy v duatlone (beh a bicykel).

„Vyrastala som v triatlonovom prostredí, moja mamina bola triatlonová reprezentantka, chodila som s ňou na preteky a pozorovala som, ako to chodí. Už od mala som plávala, postupne som pridala beh a nakoniec cyklistiku. Nikdy som netúžila robiť iný šport, triatlon ma baví,“ povedala Ivana Kuriačková.

Talentovaná Levičanka v apríli tohto roku dobehla v holandskom Horste do cieľa ako prvá a k mnohým umiestneniam na pódiách si pripísala azda to najcennejšie v jej doterajšej kariére. „Keď som dobehla do cieľa, pomyslela som si, že konečne mám v zbierke aj titul z európskeho šampionátu. Keďže som mala náskok, mohla som si vychutnať cieľovú rovinku s vejúcou slovenskou vlajkou,“ prezradila svoje pocity po zisku zlata z európskeho šampionátu triatlonistka.

Ivana nám prezradila aj to, že jej najväčšími ambíciami do budúcnosti je hlavne pretekať v zahraničí, držať sa európskej špičky a bodovať v elitnej kategórií žien. „Mojím cieľom je olympijský triatlon ( 1500 m plávanie, 40 km cyklistika, 10 km beh) a samozrejme dostať sa na olympiádu,“ dodala na záver Ivana Kuriačková.

2.Anna Karolína Schmiedlová (19): Sedemnásobná víťazka tenisových turnajov ITF

Východ republiky v hre kráľov, ktorý je známejší pod názvom tenis, zastupuje 19-ročná slovenská reprezentantka Anna Karolína Schmiedlová. Bojovná Košičanka narozdiel od jej tenisových kolegýň začala hrať tenis až v siedmich rokoch. Postupne sa začala špecializovať na dvojhry a už dnes patrí medzi najlepšie tenistky na Slovensku. V aktuálnom WTA rebríčku žien je na 88. mieste, teda je štvrtou najlepšou Slovenkou po Dominike Cibulkovej, Daniele Hantuchovej a Magdaléne Rybárikovej.

Medzi najväčšie úspechy Anny Karolíny ešte z juniorských čias patrí účasť vo finále Roland Garros v roku 2012 a víťazstvo na Majstrovstvách Európy družstiev v tom istom roku spolu s Petrou Uberalovou a Natáliou Vajdovou. Po dobrých úspechoch v juniorskej kategórií sa odhodlaná Košičanka rozhodla uspieť aj v ženskej kategórií. Doteraz má na svojom konte sedem víťazných turnajov ITF v dvojhre. K úspechom Schmiedlovej môžeme zaradiť aj štart v slovenskom Fed-cupovom družstve.

Už zajtra vám prinesieme druhú dvojicu z našej sedmičky športovcov: Veľký hokejový talent Marka Daňa a zlatú medailistku v alpskom lyžovaní na ZOH mládeže Petru Vlhovú.

Student24/Simona Ivančáková, Foto: archív športovcov

TOP 7 mladých slovenských športovcov
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM