Jaroslav Dodok Ostatné

Škola fotografovania pre najtalentovanejšie deti

Sú talentované, kreatívne, ich pohľad na svet však formuje iná perspektíva života. V nej bojujú nielen s vlastnými telesnými obmedzeniami, ale neraz aj predsudkami okolia.

Fotiť sa učilo takmer 40 detí[/size][/co­lor]

Prekonať bariéry zdravotne znevýhodneným deťom pomohol nový projekt „Škola fotografovania pre NAJtalentovanejšie deti“. Takmer 40 detí, v troch slovenských mestách a jeden špičkový fotograf. To je stručné zhrnutie školy fotografovania podporenej Nadáciou VÚB.

Netradičnú školu fotografovania absolvovali deti pod vedením renomovaného českého fotografa Ondřeja Pýchu v uplynulých týždňoch** v Žiline, Detve a v Košiciach**. Fotograf Ondřej Pýcha patrí medzi popredné Osobnosti českej módnej a reklamnej fotografie a jeho fotografiu napríklad použila aj Alanis Morissete na obale svojho prvého DVD.

Najprv teória, potom prax[/size][/color]

Známy fotograf a jeho asistenti na základe individuálneho prístupu pomohli v rámci projektu zvládnuť slovenským deťom základy fotografovania, a to v teoretickej, ale i praktickej rovine. Každý z troch kurzov bol rozdelený na tri časti. Deti absolvovali teóriu v rozsahu štyroch až piatich hodín, kde boli oboznámené so základnými pojmami a postupmi pri fotografovaní. Následne sa priamo v teréne učili fotografovať za pomoci profesionálov a výsledky stoja naozaj za to.

****„Deti sú mimoriadne vnímavé a senzitívne. Veľmi ma prekvapili svojim vlastným pohľadom na svet, ktorý sa im otvoril cez objektív fotoaparátu. Ich záverečné práce sú mimoriadne vydarené“**** povedal renomovaný český fotograf Ondřej Pýcha. Malí fotografi si vyskúšali aj prácu Ondřeja, ktorému stáli pred objektívom už desiatky českých, slovenských, ale i zahraničných celebrít.

V hlavnej úlohe Karin Haydu[/size][/co­lor]

Úlohy „modelu“ sa v tomto prípade zhostila herečka Karin Haydu. Všetky záverečné práce posúdila porota zložená z profesionálov, ale i laikov, najlepšie z nich boli odmenené hodnotnými cenami.

**„Som presvedčený, že deti so zdravotnými problémami sa môžu plnohodnotne realizovať, ak im to je zo strany okolia umožnené. Škola fotografovania môže byť dokonca pre mnohé z nich novou štartovacou čiarou, dať im zmysel života a výrazne posilniť ich sebavedomie“ **uviedol na záver projektu odborný garant, fotograf Ondřej Pýcha.

student24/tasr foto: tasr

fotograf
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM