Rastislav Búgel Rôzne

Škola si zriadila vlastné akvárium: Pribudne aj ďalšia novinka

Parádna novinka na jednej zo základných škôl. Žiaci môžu nahliadnuť do nového akvária.

Ilustračný obrázok k článku Škola si zriadila vlastné akvárium: Pribudne aj ďalšia novinka
Zdroj: TASR

Žiaci Základnej školy v Močenku v okrese Šaľa si spoločne s pedagógmi vybudovali vlastné školské akvárium. V rámci projektu Prostredie vychováva tak pribudlo počas tohto mesiaca na chodbe prvého pavilónu školy akvárium pre korytnačky a na chodbe druhého pavilónu 500-litrové akvárium pre rybičky. Postupne chce škola vybudovať aj terárium v poslednom, treťom pavilóne. „Využijeme ich aj na vzdelávací proces, deti budú robiť rôzne laboratórne práce, skúmať vodu,“ povedal zastupujúci riaditeľ školy Eduard Lacko, ktorý je dlhoročným akvaristom.

Žiaci močenskej školy majú k vybudovanému akváriu veľmi dobrý vzťah. „Každú prestávku sem chodia sledovať rybičky, podieľajú sa na kŕmení i údržbe akvária. V budúcom školskom roku si zriadime akvaristicko-teraristický krúžok, v rámci ktorého sa budú deti starať o chod akvárií i terária,“ skonštatoval Lacko. Podľa jeho slov sa škola práve týmto spôsobom môže podieľať na vytváraní vzťahu detí k prírode a rozširovaní ich vedomostí o prírode. „Do sladkovodného akvária sme vybrali cichlidy, veľmi zaujímavé rybičky, ktorých domovom je Afrika. Zaujímavé sú tým, že svoj plôdik vychovávajú vo vlastných ústach.“ Prostredie akvária dotvárajú prísavníky, rastlinky i kamene. Teplotu vody v akváriu udržiavajú ohrievače, súčasťou sú aj dve filtračné zariadenia a prevzdušňovací ka­meň.

Všetky náklady spojené s vybudovaním i prevádzkou akvária si hradila škola z vlastných zdrojov. Podľa zastupujúceho riaditeľa náklady na údržbu takéhoto akvária nie sú vysoké, mesačne nepresiahnu desať eur. „Za relatívne malé náklady pritom dokážeme vychovávať žiakov, aby mali kladný vzťah k prírode, pretože človek, ktorý miluje prírodu, nemôže byť zlým človekom,“ povedal Lacko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM