Jaroslav Dodok Ostatné

Skvelé správy pre študentov: Odvody možno nebudú musieť platiť vôbec!

Študentov najprv potešila výnimka, vďaka ktorej nebudú musieť platiť vyššie odvody. Dnes sa objavila nová správa o tom, že vďaka diere v zákone nebudú musieť odvody platiť vôbec!

Ilustračný obrázok k článku Skvelé správy pre študentov: Odvody možno nebudú musieť platiť vôbec!
Foto: Jaroslav Dodok

Dohoda na dobu neurčitú? Žiadne odvody!

Na to, aby študent nemusel platiť odvody pri práci na dohodu stačí, aby ju so zamestnávateľom uzatvoril na dobu neurčitú a odmena sa bude vyplácať v nepravidelných intervaloch. Hovorca ministerstva práce potvrdil, že pokiaľ sa plateniu odvodov bude takýmto spôsobom vyhýbať, zmení sa zákon, ktorým sa zakáže práca na dohodu na neurčito.

Takto budú platiť študenti odvody, pokiaľ nebudú obchádzať zákon

Pôvodne hrozilo, že študenti budú platiť vyššie odvody z práce popri štúdiu od januára 2013. Študentská rada vysokých škôl sa však dohodla s ministrom práce a študenti vo veku od 18 do 26 rokov budú mať výnimku pri platení odvodov na dohodu. Do zárobku 155 eur nebudú platiť vyššie odvody vôbec, pri vyššej mzde zaplatia odvody iba zo sumy po odrátaní 155 eur.

Odvody pri zárobku do 155 eur

Pokiaľ študent bude brigádovať na jednu dohodu a zarobí mesačne najviac 155 eur, zamestnávateľ zaňho aj od nového roku zaplatí odvody tak, ako je tomu dnes – vo výške 1,05 % zo zarobenej sumy na garančné a úrazové poistenie.

Odvody pri zárobku nad 155 eur

Ak študent zarobí viac než 155 eur, vnikne mu povinné dôchodkové poistenie a bude musieť platiť odvody vo výške 29,80 % (7 % odvedie študent a 22,80 %, zamestnávateľ). Avšak nie z celej sumy, ale po odrátaní 155 eur. Teda ak zarobíte napríklad 250 eur, odvody zaplatíte iba zo sumy 95 eur.

Suma 155 eur sa bude každý rok zvyšovať podľa výšky priemernej mzdy na Slovensku.

student24.sk/Kornel Kubík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM