Jaroslav Dodok Šport

Skvelý Sagan skončil v Paríži druhý, zvíťazil Cavendish

Špurt na Elyzejských poliach opäť ovládol Mark Cavendish. Peter Sagan prepíše históriu slovenskej cyklistiky, na pódiu si oblečie zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Brit Bradley Wiggins sa stal celkovým víťazom 99. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, ktoré boli úspešné aj pre Slovensko zásluhou triumfu Petra Sagana v bodovacej súťaži. Slávne podujatie vyvrcholilo v nedeľu záverečnou 20. etapou z Rambouillet do Paríža, hromadný šprint na Elyzejských poliach po 120 km vyhral Mark Cavendish. Brit zavŕšil dominanciu tímu Sky na 99. ročníku.

Na Elyzejských poliach vyhral už štvrtýkrát v kariére a celkovo dosiahol 23. triumf na Tour de France. Peter Sagan napokon na záver svojej premiérovej „starej dámy“ obsadil 2. priečku.

Wiggins sa stal prvým Britom, ktorý triumfoval na Tour de France. Tridsaťdvaročný jazdec tímu Sky dosiahol najväčší úspech svojej kariéry na ceste.

V celkovom účtovaní po 3488 km mal pred tímovým kolegom a krajanom Christopherom Froomom náskok 3:21 min. Tretí skončil Talian Vincenzo Nibali s odstupom 6:19 min. [blockquote]Peter Sagan naplnil svoje ambície a zelený dres, ktorý si obliekol po prvý raz v druhej etape, doviezol až do Paríža. Stal sa prvým Slovákom, ktorému sa podaril tento úspech. V celkovom poradí skončil 22-ročný jazdec tímu Liquigas-Cannondale na 43. mieste. Peter Velits skončil na 99. ročníku na 27. pozícii a jeho brat a tímový kolega v Omega Pharma-QuickStep Martin na 90. priečke. [/blockquote] Nedeľňajšia etapa bola s výnimkou časoviek najkratšou na 99. ročníku. Úvod bol pokojný, za prvú hodinu prešiel pelotón len 31,7 km. Súťažiť sa začalo až na ôsmich okruhoch po Elyzejských poliach.

Vpredu jazdil aktívne Jens Voigt, ktorý bol lídrom sedemčlennej skupiny. Pri vjazde do posledného kola bol vpredu už len s Ruiom Albertom Costom a Sébastienom Minardom. Na čele pelotónu pracovali šprintérske tímy, vidieť bolo aj Liquigas i Sky so žltým Wigginsom a v koncovke si to medzi sebou rozdali špurtéri.

student24/webnoviny foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM