Kornel Kubík Šport

Slovenskí vysokoškoláci na zimnej univerziáde uspeli: Získali päť medailí!

Zimná univerziáda v talianskom Trentine sa skončila a slovenská výprava sa domov vracia celkovo s piatimi medailami. Až štyri cenné kovy sme vybojovali v alpských disciplínach a jednu v biatlone. Našou najúspešnejšou športovkyňou sa na Svetových študentských hrách stala Jana Gantnerová.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí vysokoškoláci na zimnej univerziáde uspeli: Získali päť medailí!
Zdroj: Webnoviny.sk

Jana Gantnerová (na fotke) vybojovala pre Slovensko zlato a striebro. Adam Žampa a Barbora Kantorová pridali striebro a na najvyšší stupienok sa postavila aj biatlonistka Natália Prekopová.

Našim lyžiarom sa darilo

Talianske Trentino prinieslo pre Slovákov množstvo prekvapení. Pred začiatkom Zimnej olympiády vysokoškolákov sa veľké nádeje vkladali na zisk cenného kovu vkladali najmä do biatlonistky Paulíny Fialkovej, lyžiara Adama Žampu a lyžiarky Jany Gantnerovej.

Predpoklady naplnila najmä Kežmarčanka Jana Gantnerová, ktorá získala v kombinácií zlato a striebro v zjazde. „Je to pre mňa prekvapenie a zároveň veľká spokojnosť. Od pádu v prvom tréningu je z toho konečné druhé miesto. Pocit zo zjazdu bol špičkový, aj napriek pár chybám mám výborný celkový dojem,“ uviedla Jana Gantnerová prostredníctvom svojho profilu na Facebooku. Pridala aj dve siedme miesta v slalome a obrovskom slalome.

Dobrú formu ukázala aj lyžiarka Barbara Kantorová, ktorá pochádza spod Tatier z dediny Batizovce. 21-ročná lyžiarka obsadila v kombinácií druhé miesto a medaila jej len tesne ušla v Super-G, kde skončila na nepopulárnom 4. mieste. V slalome sa zaradila na 8. miesto. Najlepšie zo všetkých slovenských lyžiarok v slalome prišla do cieľa Barbora Lukáčová na 6. mieste, v Super-G obsadila 9. miesto.

Slovenskí lyžiari boli o čosi slabší ako ich ženské kolegyne. Najlepšie sa darilo 23-ročnému Adamovi Žampovi zo Starého Smokovca vo Vysokých Tatrách, ktorý získal v slalome striebro. Po 1. kole dokonca viedol preteky, ale po slabšej jazde v 2. kole, keď sa na trať vydal ako posledný, skončil celkovo druhý. „Som šťastný za dnešné druhé miesto v slalome na univerziáde v Pozza di fassa. Nato, že som včera preležal celý deň v posteli kvôli chrípke si to vážim o to viac, aj keď 16 stotín za zlatom nie je veľa, ale teším sa aj zo striebra,“ napísal na svojej fanpage na Facebooku Adam Žampa.

V obrovskom slalome skončil deviaty, na rovnakom mieste skončil v slalome aj Prešovčan Matej Falat. Z alpských disciplín si Slováci odniesli celkom štyri medaily. Zlato si na krk zavesila v kombinácií Jana Gantnerová, v rovnakej disciplíne skončila druhá Barbara Kantorová. Druhá skončila v zjazde opäť 24– ročná Janka Gantnerová a v slalome pridal striebornú medailu aj Adam Žampa.

Od biatlonistov sa čakalo viac

Od slovenských reprezentantov sa veľa čakalo aj v biatlone. Hneď v úvodných vytrvalostných pretekoch žien na 15 km potešila Slovensko Natália Prekopová, 24-ročná biatlonistka dobehla do cieľa na prvom mieste. V rovnakej disciplíne skončila so „zemiakovou“ medailou Martina Chrapánová.

Zo žien sa ešte výraznejšie presadila 21-ročná Paulína Fialková, ktorá v stíhacích pretekoch prišla do cieľa na 5. mieste. Na rovnakom mieste skončila aj slovenská zmiešaná štafeta v zložení Paulína Fialková, Martina Chrapánová, Michal Šíma a Martin Otčenáš.

Mužskí reprezentanti v biatlone skončili bez medailového umiestnenia. Najlepšie skončil na 7. mieste Martin Otčenáš v stíhacích pretekoch, Michal Šíma v rovnakej disciplíne skončil na 11. mieste. V ďalších disciplínach sme žiadne výraznejšie úspechy slovenských biatlonistov nezaznamenali.

Hokejisti skončili už v štvrťfinále

Slovenskí hokejisti skončili na XXVI. Zimnej univerziáde v Taliansku na konečnom 5. mieste. Vo štvrťfinále slovenský výber podľahol hokejistom z Kanady vysoko 0:6. V zápase o umiestnenie sme zdolali výber z Česka 4:1. V boji o konečné 5. miesto zverenci trénera Igora Tótha porazili domáce Taliansko 4:2. Najväčšou hviezdou posledného zápasu sa stal Martin Baran, ktorý Talianom strelil hetrik.

Slovensko má na konte už 53 medailí zo zimných univerziád

Doteraz získalo Slovensko na zimných univerziádach v ére samostatnosti už 53 cenných kovov (18–14–21). Práve Prekopovej zlato bolo jubilejnou 50. medailou pre Slovensko. Jana Gantnerová si ku bronzu zo zimnej univerziády v tureckom Erzurume pripísala tak zlato a striebro a doma bude mať kompletnú medailovú zbierku.

So ziskom 5 medailí sa Slovensko zaradilo na konečné 14. miesto v počte získaných medailí na tohtoročnej univerziáde. Najviac ich získalo Rusko až 50 (15–16–19), druhé bolo Poľsko so ziskom 23 cenných kovov (10–10–3) a na treťom mieste skončila Kórea, ktorá získala 24 medailí (8–9–7). Síce ich mala viac ako Poľsko, ale Poliaci mali viac zlatých, takže sa zaradili na druhé miesto. Najbližšia zimná univerziáda sa uskutoční v roku 2015 v španielskej Granade.

Student24/Simona Ivančáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM