Marcel Mojžiš Rôzne

Správa, čo vyráža dych: Mars sa rekordne priblíži k Zemi!

Mars sa cez leto priblíži k planéte Zem, ako nikdy predtým a uvidíme ho zreteľne ako Mesiac v splne! Práve takáto myšlienka koluje na internete a vyráža ľuďom dych. Povrch Marsu je pritom bez použitia ďalekohľadu absolútne nepozorovateľný.

Uvidíme Mars veľký ako Mesiac v splne! Články o tomto fenoméne, ktorý má nastať v auguste, šokujú aj v týchto dňoch ľudí na sieti. Nečudo. Druhý prázdninový mesiac sa už nezadržiteľne blíži a tak sa ľudia pýtajú, čo nás vlastne čaká. Podľa expertov však ide v tomto prípade o do neba volajúcu hlúposť.

[blockquote]„Ide o výmysel, ktorý koluje internetom. Je očividne inšpirovaný augustom 2003, keď skutočne nastalo najväčšie priblíženie Marsu k Zemi za mnoho tisíc rokov. Ani vtedy však Mars nebol zďaleka viditeľný, ako Mesiac v splne. Priblížil sa k Zemi asi na 55 miliónov km,“ vysvetľuje astronóm Marián Šaba. [/blockquote] V prezentácii šíriacej tieto dezinformácie je navyše uvedená cifra 34 miliónov kilometrov, čo je však z fyzikálneho hľadiska nemožné. „Navyše, ani v takom prípade by sme za žiadnych okolnosti nevideli Mars veľký ako Mesiac. Mars totiž aj za teoreticky najlepších možných podmienok dosahuje na oblohe veľkosť sotva 1/70 priemeru Mesiaca, čiže jeho povrch je bez ďalekohľadu voľným okom absolútne nepozorovateľný,“ tvrdí ostrieľaný astronóm.

Mars sa od nás vzďaľuje[/size][/co­lor]

Prezentácia, ktorá koluje na internete navyše dokazuje, že ani jej autor nerozumel tomu, čo píše. Expert pritom upozorňuje na vetu „…a objaví sa v oblúku s veľkosťou 25,11 sekúnd." //„Tých 25,11 sekundy je jediný správny údaj v celej prezentácii. Je to vlastne najväčší priemer Marsu, v akom ho bolo vidieť v auguste 2003. Tento priemer sa ani zďaleka nepribližuje uhlovému priemeru Mesiaca, ktorý má viac ako 1800 oblúkových sekúnd,“ // vysvetľuje M. Šaba.

V skutočnosti bol tento rok Mars najbližšie k Zemi v marci. Aj to bol vzdialený viac ako 100 miliónov kilometrov. „Momentálne sa od Zeme vzďaľuje a v auguste bude od nás viac ako 250 miliónov kilometrov ďaleko. Viditeľný teda nebude bohvieako ani vo veľkom ďalekohľade, nie ešte voľným okom,“ uzatvára celú záležitosť astronóm.

moravce24.sk/A­driana Blahová Foto: webnoviny [color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.135660_Ves­mirne-divadlo:-Pozrite-si-unikatny-prechod-Venuse---]Vesmírne divadlo: Pozrite si unikátny prechod Venuše…[/link] [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.135147_Ves­mirne-divadlo:-Uvidime-zatmenie,–ake-uz-nezazijeme!]Ves­mírne divadlo: Uvidíme zatmenie, aké už nezažijeme![/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM