Iveta Hrabovská Kultúra

Ako na tanec? V Žilinskej Stanici vám toho prezradia až-až

Kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie pravidelne uvádza predstavenia z oblasti súčasného tanca. Na Slovensku pomerne nový a neznámy druh umenia, ktorý sa mladému publiku môže zdať nezrozumiteľný a náročný.

Ilustračný obrázok k článku Ako na tanec? V Žilinskej Stanici vám toho prezradia až-až
Foto: Iveta Hrabovská

Aj preto sa na Stanici rozhodli vytvoriť projekt určený študentom stredných a vysokých škôl, vďaka ktorému by dokázali lepšie porozumieť tanečnému divadlu nielen ako diváci, ale aj ako spolutvorcovia či kritici. Cieľom je priblížiť mladým ľuďom súčasný tanec ako divadelné umenie, ktoré je atraktívne a aktuálne.

3 dni = 3 časti projektu

Projekt Ako na tanec je rozdelený na tri časti: teoretickú, zážitkovú a reflexívnu. Z nich každá má významnú úlohu v porozumení tanečnému umeniu. Počas troch dní (29. 11., 30. 11. a 3. 12.) sa zúčastnení zoznámia s históriou tanca a dozvedia sa odpoveď na otázku, aký je tanec dnes.

Budú si môcť vybrať spomedzi dvoch workshopov, ktoré sú súčasťou tvorivého procesu predstavenia Animalinside – tanečný workshop Jara Viňarského a vizuálny workshop Martiny Hlavajovej. Tretí deň si budú môcť pripravované predstavenie pozrieť, diskutovať o ňom s tvorcami a zároveň si vyskúšajú prácu divadelného kritika.

Na záver dostanú úlohu napísať krátku recenziu, ktorú im ohodnotí divadelný kritik Miroslav Zwiefelhofer.

Autorom divadelného predstavenia Animalinside je Jaro Viňarský. Nezávislý choreograf, tanečník a performer so Stanicou dlhodobo spolupracuje a tiež dlhodobo vedie workshopy určené pre netanečníkov, nehercov a širokú verejnosť. Inšpiráciou mu bola kniha s rovnomenným názvom od Lászla Krasznahorkaia s ilustráciami Maxa Neumanna.

Účasť na projekte je bezplatná. Všetci účastníci navyše získajú voľný vstup na finálnu podobu predstavenia Animalinside, ktoré bude v kultúrnom centre Stanica uvedené na jar roku 2013.

Projekt Ako na tanec je súčasťou dlhodobého cyklu Priestor pre pohyb a vznikol v spolupráci s Asociáciou Divadelná Nitra, ktorá už od roku 2008 realizuje podobný program s názvom Ako na divadlo.

Prihlasovanie: Anna Bárdyová, anna@stanica.sk, 0902 521 366 Web: www.stanica.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM