Jaroslav Dodok Šport

Štartuje Tour de France, v hre o prvenstvá budú aj Slováci

V sobotu sa v belgickom Liége začne 99. ročník najprestížnejších cyklistických pretekov na svete. Na štarte budú aj bratia Velitsovci a Peter Sagan.

Víťaz cyklistickej Tour de France 2012 bude oveľa komplexnejší jazdec ako v minulosti, okrem kopcov musí zvládať aj časovky. Tie sú v programe 99. ročníka dokonca tri, z toho dve majú cez 40 km. Tohtoročné preteky sa zapíšu aj do histórie slovenskej cyklistiky, prvýkrát v histórii budú na štarte traja Slováci.

Peter Sagan sa predstaví v tíme Liquigas-Cannondale a Peter a Martin Velitsovci zasa v zoskupení Omega Pharma-QuickStep. Slávne preteky sa začínajú v sobotu 30. júna v belgickom Liége.

Organizátori zo spoločnosti ASO tentoraz zaradili do itinerára „len“ tri etapy s náročným cieľovým stúpaním. Slávne kopce L´Alpe d´Huez, Galibier, Mont Ventoux či Izoard tentoraz chýbajú, ale preteky sa opäť nevyhnú obávanému pyrenejskému Tourmaletu.

Celkovo má trať 99. ročníka 3479 km. Tour de France sa začne prológom v belgickom Liége, ktorý by mohol vyhovovať aj Petrovi Saganovi. Ak by zopakoval výkon z nedávnych Okolo Švajčiarska, mohol by si ako prvý Slovák obliecť aj žltý dres. „Počul som o technickej trati plnej zákrut, čo by mi mohlo sedieť. Uvidíme, ako to dopadne,“ vravel Sagan.

Menej horských etáp

Nasledujúce etapy budú predovšetkým pre šprintérov, čo by mohlo opäť vyhovovať Saganovi. Prvý test pre vrchárov a ašpirantov na celkové prvenstvo príde v siedmej etape, keď konvoj Tour bude vo východnom Francúzsku stúpať k stanici lanovky La Planche des Belles Filles do nadmorskej výšky 1148 m. Na cieľovom 5,9 km dlhom stúpaní je priemerný sklon 8,5 %. Ďalší dôležitý deň nastane počas deviatej etapy, časovky na 41,5 km do Besanconu.

Peter Velits je z tria Slovákov zasa na francúzskych cestách najskúsenejší, čaká ho už štvrtý štart na Tour.

[blockquote]Pra­videlne sa posúva vo výsledkovej listine vyššie a tento rok by chcel vylepšiť vlaňajšie 19. miesto.//** "Tento rok budem spokojný, ak skončím vyššie. Nechcem však hovoriť o celkových cieľoch, na Tour sa môže stať čokoľvek. Stačí jeden pád a vypadnete z hry o čo najlepší výsledok. Všetko je otvorené, uvidíme, ako sa budú preteky vyvíjať, a potom budeme môcť hovoriť aj o cieľoch,“** //povedal Peter Velits. [/blockquote]

student24/webnoviny foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM