Jaroslav Dodok Univerzity

Štipendium pre vysokoškolákov sa zvýšilo o 50 eur ročne

V priebehu nasledujúceho akademického roku 2013/2014 môžu žiadatelia o sociálne štipendium získať ročne 50 € viac oproti predošlému roku. Stalo sa tak vďaka zvýšeniu maximálnej sumy sociálneho štipendia o 5 eur mesačne.

Ilustračný obrázok k článku Štipendium pre vysokoškolákov sa zvýšilo o 50 eur ročne
Zdroj: Dnes24.sk

Horná hranica sociálneho štipendia je naviazaná na sumy životného minima, tie sa upravujú každoročne k 1. júlu. Od septembra tak môžu študenti VŠ získať maximálne 230 € mesačne, ak študujú v mieste svojho trvalého bydliska a 275 € ak do školy dochádzajú viac ako tridsať kilometrov.

Minimálna suma štipendia zostáva nezmenená, 10 € mesačne. Výška štipendia sa určuje individuálne, na základe finančných pomerov domácnosti. Žiadosť o sociálne štipendium budú môcť vysokoškoláci podávať na študijnom oddelení svojej fakulty od začiatku septembra, resp. ihneď po zápise do ročníka.

Pravidlá pre pridelenie sociálneho štipendia sú rovnaké pre všetky vysoké školy na Slovensku, nakoľko ich určuje vyhláška ministerstva školstva. Na internetovom portáli Študenské financie sú študentom k dispozícii odpovede na všetky dôležité otázky a online kalkulačka, v ktorej si môžu predbežne vypočítať výšku sociálneho štipendia.

Zdroj: Študentské financie

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM