Univerzity

Študenti bojujú za čisté ovzdušie: Vyvinuli účinnú zbraň proti smogu

Kým v Číne riešia problém smogu obmedzením počtu áut na cestách či reklamnými ťahákmi akými je aj predaj horského vzduchu vo vrecúškach, americkí študenti bojujú serióznymi "zbraňami".

Ilustračný obrázok k článku Študenti bojujú za čisté ovzdušie: Vyvinuli účinnú zbraň proti smogu
Zdroj: Webnoviny.sk

Znečistenie ovzdušia v metropolách preplnených automobilmi a továrňami každým rokom naberá na obrátkach a v dôsledku hustého smogu predčasne umiera 1,2 milióna ľudí ročne. Tím amerických študentov sa proti hrozivým štatistkám rozhodol bojovať unikátnym vynálezom – špeciálnymi škridlami, ktoré dokážu z ovzdušia odstrániť až 97 percent škodlivých oxidov dusíka.

Škridle pokryli neškodným oxidom

Študenti Kalifornskej univerzity v Riverside vytvorili škridle pokryté oxidom titaničitým, ktorý dokáže rozložiť škodlivé častice v ovzduší podieľajúce sa na vzniku smogu. Počas laboratórneho výskumu mladí vedci zistili, že takto ošetrené hlinené škridle dokážu rozložiť oxidy dusíka na menej škodlivé zlúčeniny. Keďže smog vzniká fotochemickou reakciou týchto oxidov so slnečným žiarením, ich okamžitá redukcia po pohltení škridlami by viedla k výraznému zlepšeniu kvality ovzdušia.

Oxid titaničitý je pritom najbežnejšia zlúčenina titánu, ktorá neškodí zdraviu a bežne sa vyžíva v rôznych oblastiach každodenného života. Je obsiahnutý v kozmetických prípravkoch, používa sa v potravinárskom priemysle, v maliarstve, v dentálnej oblasti a vďaka antibakteriálnym účinkom po vystavení ultrafialovému žiareniu má široké využitie aj v zdravotníctve.

Pokrytie strechy stojí iba päť dolárov

Študenti vypočítali, že pokrytie jednej strechy domu špeciálnym náterom by vyšlo len na päť dolárov. Ak by sa takto pokrylo milión striech v krajine, denne by dokázali zlikvidovať 21 ton smogu.

Študenti za svoj vynález získali prvú cenu v environmentálnej súťaži EPA P3, no s výskumom ešte nekončia. Šikovní vedci teraz plánujú rozšíriť nátery aj na asfaltové cesty, protihlukové steny a pôsobenie chemickej zlúčeniny chcú testovať aj exteriérových farbách.

Študenti vyvinuli škridle, ktoré pohlcujú smog
2
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM