Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti budú protestovať proti vyšším odvodom

Po učiteľoch štrajkujúcich za vyššie platy, by v decembri mali vyjsť do ulíc aj študenti. Nesúhlasia s platením odvodov pri práci na dohodou za viac než 155 eur.

Ilustračný obrázok k článku Študenti budú protestovať proti vyšším odvodom
Foto: Jaroslav Dodok

„Študent by nemal platiť žiadne dane a živiť štát,“ zastáva názor organizátor protestu a tiež petície proti zvýšeniu odvodov, doktorand z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Ľubomír Tongeľ.

Petíciu dodnes podpísalo asi 10 000 študentov. Na december sa chystajú protesty v Bratislave, Nitre a Košiciach. V hlavom meste sa bude pochodovať až ku Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Ak zastavíme premávku, obmedzíme tým vodičov, ľudí to naštve, tí za nič nemôžu, a na politikov to nemá žiaden vplyv. Ja mám pripravenú takú vec, ešte si to nechám v tajnosti. Ale potom sa ľudia, a hlavne politici dozvedia, ako na nich, aby sa ich to priamo dotýkalo.“ Tají podrobnosti Tongeľ, ktorý je presvedčený, že uspeje. „Keby som nebol, tak to nerobím a venujem sa niečomu inému."

Šikovný trik vlády

Študentská rada vysokých škôl plánovala koncom októbra usporiadať protest proti plateniu vyšších odvodov z práce na dohodu študentov. Protest sa napokon nekonal. Zástupcovia študentov sa s vládou dohodli na platení odvodov vo výške 29,8 percenta pri zárobku vyššom ako 155 eur. Sedem percent by mal hradiť študent, zvyšok zamestnávateľ. V súčasnosti sú odvody vo výške 1,05 percenta.

„Je to šikovný trik vlády. Väčšina študentov zarába viac ako 155 eur. Čiže to nič nevyrieši. Študenti nie sú spokojní,“ vraví pre student24.sk organizátor protestu.

Hrozí rušenie prác na dohodu

Pre mnohých študentov je práca na dohodu jedinou možnosťou, ako si zafinancovať vysokú školu. Pokiaľ sa od budúceho roka budú platiť vyššie odvody, študent bude musieť zo zárobku odviesť 7 percent. Navyše hrozí, že zamestnávatelia budú donútení znížiť mzdy, ba možno aj rušiť práce na dohodu. Dotknúť by sa to mohlo napríklad anketárov, čo je častým spôsob zárobku popri štúdiu. Vylúčené nie je ani to, že následkom straty práce na dohodu nejeden študent nebude schopný dokončiť svoje štúdium.

student24.sk/Kornel Kubík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM