Jaroslav Dodok Univerzity

Študenti držia spolu: Už deväť dní blokujú svoju univerzitu

Študenti v piatok 22. februára pokračovali už deviaty deň v blokáde priestorov Filozofickej fakulty Univerzity Loránda Eötvösa (ELTE) v Budapešti, ktorú začali 11. februára na protest proti reforme vysokých škôl.

Ilustračný obrázok k článku Študenti držia spolu: Už deväť dní blokujú svoju univerzitu
Foto: Jaroslav Dodok

Člen organizačného výboru Poslucháčskej siete (HaHa) Filozofickej fakulty Univerzity Loránda Eötvösa (ELTE) Daniel Fuhl dnes uviedol, že študenti sa zatiaľ nerozhodli, dokedy bude blokáda trvať, no každý deň o tom rokuje fórum poslucháčov.

Počet účastníkov blokády sa podľa jeho slov mení. Cez víkend ich bolo menej, ale cez pracovné dní ich je niekoľko desiatok. Vedenie univerzity – najmä katedry – je proti blokáde, zatiaľ však voči študentom nijako nezasiahlo, dodal Fuhl.

Viaceré miestnosti fakulty obsadili protestujúci študenti, ktorí prespávajú v posluchárňach i na chodbách. Prednášky na fakulte nie sú prerušené.

Fuhl pripomenul, že v pondelok sa uskutočnil protestný pochod z Pešti do Budína cez Petöfiho most, na ktorom niekoľko stoviek študentov požadovalo splnenie decembrových požiadaviek HaHa. Účastníkov pochodu sprevádzali policajti. Pred jeho začiatkom niekoľko príslušníkov Národného úradu vyšetrovania vypočulo viacerých študentov, ktorí sa zúčastnili blokády. Dôvodom vypočúvania bola údajná príprava blokády niektorého z budapeštianskych mostov študentmi.

Dekan fakulty Tamás Dezsö pred začiatkom blokády vyhlásil, že jej vedenie nepodnikne kroky k násilnému ukončeniu blokády, ale dodal, že jeho „trpezlivosť nie je nekonečná“.

Študenti zdôvodňujú blokádu tým, že maďarská vláda neplní požiadavky študentov vysokých a stredných škôl. Členovia HaHa v prvé dva dni narušili niekoľko prednášok.

HaHa požaduje zrušenie inštitútu študentských zmlúv, ktorými sa študenti v prípade bezplatného štúdia musia zaviazať, že zostanú pracovať v Maďarsku. Vláda pripravila návrh zmeny ústavy, do ktorej by sa zakomponovala aj klauzula o študentskej zmluve.

Študenti trvajú na ucelenej reforme stredných a vysokých škôl, žiadajú vrátenie počtu bezplatných miest na univerzitách na úroveň roku 2011 a trvajú tiež na zachovaní autonómie univerzít, ako aj na reforme, ktorá zabezpečí, aby mohli študovať aj deti z ekonomicky slabších rodín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM