Kornel Kubík Rôzne

Študenti na brigádach zarobia viac: Odvody pre nich klesnú

Študenti by si mohli na brigádach už počas letných prázdnin zarobiť viac. Ako informoval denník Pravda, štát pripravuje zmenu v platení odvodov pri práci na dohodu pre brigádnikov vo veku nad 18 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Študenti na brigádach zarobia viac: Odvody pre nich klesnú
Zdroj: Webnoviny.sk

„Kým doteraz platia sociálne odvody z príjmu nad 159 eur mesačne, po novom by sa hranica mala posunúť na 200 eur. Študent tak dostane na ruku o niekoľko eur viac,“ uviedol denník Pravda.

Podľa informácií denníka vysokoškoláci sa na tom už dohodli s ministerstvom práce a proti nie je ani rezort financií, aj keď to spôsobí výpadok v štátnej kase rádovo v desiatkach tisícov eur. Otázkou zostáva, či k zmene dôjde už od 1. júla, alebo až od januára 2015. Keďže študenti brigádujú predovšetkým počas leta, platenie nižších odvodov od júla by ich zaiste potešilo. „Vláda by júlový termín mohla stihnúť, ak sa odhodlá na zrýchlené legislatívne konanie,“ napísal denník Pravda.

Ešte nižšie odvody počas leta?

Zároveň poslanci opozičného KDH prišli s návrhom, aby študenti stredných a vysokých škôl platili nižšie odvody z peňazí, čo si zarobia na brigádach, aspoň počas letných prázdnin. Čiže v priebehu júla a augusta, keď si väčšina žiakov privyrába rôznymi brigádami.

Poslanci navrhujú, aby sa hranica, od ktorej sú študenti oslobodení od platenia odvodov zdvojnásobila. Čiže z pôvodných 159 eur na 318 eur mesačne. Zároveň by sa pri študentoch stredných škôl zvýšila z dnešných 68 eur mesačne na 136 eur. Poslanci sa návrhom budú zaoberať na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR.

Zdroj: Student24, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM