Rôzne

Študenti protestovali v uliciach Trenčína: Sme proti zrušeniu našej školy!

Pochodom k Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) vyvrcholil dnes popoludní protest študentov, ich rodičov a zamestnancov Strednej odbornej školy podnikania v Trenčíne proti zámeru TSK zrušiť plne funkčnú školu so 70-ročnou tradíciou.

Ilustračný obrázok k článku Študenti protestovali v uliciach Trenčína: Sme proti zrušeniu našej školy!
Zdroj: TASR

Chcú upozorniť na nekalé praktiky

Na záver zhromaždenia protestujúci odovzdali petíciu za zachovanie školy predstaviteľom TSK. „Školu momentálne navštevuje 466 študentov a pracuje v nej 64 pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Pretransformovala sa na moderný typ strednej školy, do ktorej štát investoval 1,5 milióna eur, zaviedla päť nových študijných odborov, ktoré schválilo ministerstvo školstva SR a ktoré si dnešný trh práce vyžaduje,“ priblížil riaditeľ školy Vladimír Mojto.

Ako dodal, protestom a petíciou chcú upozorniť na nekalé praktiky, ktoré sa dejú v demokratickom štáte a hrubým spôsobom poškodzujú občanov, upierajú mladým ľuďom právo na slobodný výber vzdelania a porušujú ústavné práva občanov. O osude školy budú rozhodovať v pondelok 29. septembra na zastupiteľstve TSK krajskí poslanci.

V meste sú dve podobné školy

Podľa informácií, ktoré zverejnil na svojej webovej stránke Trenčiansky samosprávny kraj, v Trenčíne sú dve stredné školy, ktoré poskytujú vzdelávanie v podobných odboroch v oblasti obchodu a služieb – SOŠ obchodu a služieb na Jilemnického ulici a SOŠ podnikania na Veľkomoravskej ulici. V záujme odstránenia duplicity odborov navrhuje TSK vyradenie SOŠ podnikania zo siete škôl a školských zariadení, čo v praxi znamená presťahovanie všetkých žiakov do kapacitne dostačujúcich priestorov SOŠ obchodu a služieb na Jilemnického ulici. „TSK garantuje doštudovanie všetkých žiakov v tom odbore, ktorý začali študovať, a presun všetkých zamestnancov. Štatutár nástupníckej organizácie bude riešiť počet zamestnancov v roku 2015 podľa skutočného počtu žiakov,“ uvádza sa v stanovisku TSK.

Ako informovala vedúca odboru komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Jana Paulínyová, petíciou sa bude TSK zaoberať a vybavia ju v zmysle zákona o petičnom práve. „Návrh Všeobecne záväzného nariadenia TSK o počte tried na školský rok 2015/2016 ostáva predmetom rokovania Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja v pôvodnom znení,“ uzavrela Paulínyová.

Študenti protestovali v uliciach Trenčína: Sme proti zrušeniu našej školy!
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM