Jaroslav Dodok Univerzity

Študenti púchovskej fakulty Trenčianskej univerzity štrajkujú

Protestná akcia fakulty s takmer 500 študentmi je reakciou na údajné plánované presťahovanie fakulty do Trenčína, ako aj na podľa ich názoru nezákonný postup rektora.

Ilustračný obrázok k článku Študenti púchovskej fakulty Trenčianskej univerzity štrajkujú
Foto: Jaroslav Dodok

Študenti v Púchove sídliacej Fakulty priemyselných technológii (FPT) Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) dnes vstúpili do okupačného štrajku. Protestná akcia fakulty s takmer 500 študentmi je reakciou na údajné plánované presťahovanie fakulty do Trenčína, ako aj podľa ich názoru nezákonného postupu rektora TnUAD Jána Kneppa, ktorý s okamžitou platnosťou zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Jánovi Vavrovi.

Ako jediná má všetky akreditácie „Vedenie TnUAD neustále zasahuje do kompetencií dekana Fakulty priemyselných technológií, ktorá je najlepšou fakultou univerzity, patrí medzi popredné technické fakulty Slovenska a ako jediná fakulta TnUAD má všetky akreditácie. Dnes prišli s neprávoplatným a protizákonným prepustením dekana fakulty, ktorý je od 3. októbra práceneschopný kvôli srdcovému kolapsu,“ povedala Ondrušová s tým, že srdcový kolaps bol dôsledkom tlaku, ktorý bol na neho vyvíjaný.

Podľa Kneppa je dnešný spontánny protest študentov a pedagógov manipulácia zo strany niektorých pracovníkov fakulty. „My sme sem prišli iba oznámiť, že s jedným pracovníkom (dekanom Vavrom – pozn.redakcie) sa ukončil pracovný pomer pre závažné porušenie pracovnej disciplíny. Odmieta komunikovať s rektorátom, odmietol prerokovať výsledky finančnej kontroly. Okamžité ukončenie pracovného pomeru som urobil v zmysle Zákonníka práce,“ ozrejmil Kneppo s tým, že funkciu dekana, do ktorej ho zvolil akademický senát, vykonával v zmysle vysokoškolského zákona.

Trenčiansky rektor asi nemusí dodržiavať žiadne pravidlá „Bol som prekvapený, že pán rektor oznámil moje prepustenie. O niečom podobnom som nebol informovaný, nebolo to prerokované a od 3. októbra som práceneschopný. Odvolať ma nemôže rektor, ale jedine senát. Pracovnú disciplínu som nikdy neporušil. Ja si myslím, že to sú osobné záujmy pána rektora, pretože som požiadal, aby FPT prešla pod inú univerzitu. Ktorúkoľvek, len nie pod trenčiansku. Pretože na nej sa porušuje jeden zákon za druhým, odvliekol sa majetok zo štrukturálnych fondov do Trenčína, kde je uzamknutý a nevyužívajú ho na deklarovaný účel. Písal som listy na ministerstvo, ale trenčiansky rektor má asi výnimku a nemusí dodržiavať žiadne pravidlá,“ povedal Vavro s tým, že pracovníci rektorátu dnes odvŕtali zámky na dekanáte a kancelárii v Púchove, čím bránia výchovno-vzdelávaciemu procesu.

Podľa študentky Evy Masárovej jej osobne rektor klamal do očí, keď jej povedal, že FPT sa do Trenčína sťahovať nebude. „Videla som papier, na ktorom stálo, že sa máme sťahovať do Trenčína – Záblatia, do priestorov bývalej Fakulty mechatroniky. Ak by nás presunuli do Trenčína, nemali by sme žiadne akreditácie na žiadne tituly,“ povedala Masárová s tým, že študenti i pedagógovia budú stáť za svojim dekanom a nie za rektorom, ktorý je schopný klamať do očí.

O snahách púchovskej FPT oddeliť sa od TnUAD vie i primátor mesta Púchov Marián Michalec, ktorý považuje snahu o začlenenie sa pod inú univerzitu za úplne logické. „Je dôležité, aby kvalitná púchovská fakulta nebola spájaná s minulosťou a praktikami, ktoré boli na Trenčianskej univerzite. Táto fakulta má na rozdiel od ostatných fakúlt TnUAD všetky akreditácie a považujem za hanbu, aby rektor školy, ktorá tento rok prišla o akreditácie, sa nehanbil dať si schváliť mnohotisícovú odmenu,“ uzavrel Michalec.

student24/tasr

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM