Jaroslav Dodok Od Vás

Študenti rozbehli v Lučenci miestnu mládežnícku iniciatívu

Kráčate po meste a vidíte to, ale nič s tým nerobíte. Škaredé múry, zničené chodníky, žiadna tráva a odkryté poklopy. Mladí študenti z Lučenca, ktorí vystupujú pod názvom Young Folks sa na to už dlhšiu dobu nemôžu pozerať. Práve preto pri príležitost

Aký cieľ majú iniciatívni študenti?[/si­ze][/color]

Presne pred rokom sa títo študenti spojili, aby priniesli do svojho mesta život, krajší priestor a kultúru. //„Ide nám hlavne o to, aby mladý človek nemusel riešiť kam večer s priateľmi zájsť. Aby sa nemusel uchýliť k alkoholu. Vytvoriť priestor, kde sa bude cítiť príjemne.“ //hovorí jeden z členov Young Folks.

Priamo na pôde mestského uradu mali vystavené architektonické návrhy a možné riešenia istých objektov, ktoré na svoj vek a polohu vyzerajú zanedbané a povedzme si pravdu, robia zlý dojem. Či už ide o Divadlo B. S. Timravy, artézsky prameň, tržnicu alebo o fontánu na námestí, ich návrhy sú naozaj zaujímavé a niektoré z nich sa nákladmi na realizáciu pohybujú rádovo v desiatkach, možno v pár stovkách eur a predsa sa nerealizujú.

Prišli sa na ne pozrieť obyvatelia, žiaci základných škôl a tak isto škôlkari. Prezentácia sa konala v duchu detských ihrísk, pod názvom: Nakresli si svoju preliezku. Deti popustili uzdu fantázie a vytvorili naozaj prvotriedne inžinierske plány :) Všetky práce boli vystavené a kto vie, možno sa niektoré z nich môžu pretaviť do skutočnosti.

Čo sa Young Folks už podarilo?[/si­ze][/color]

Títo aktívni, mladí chalani a baby z Young Folks sa nevenujú len architektúre a budovám. Takisto organizovali celoslovenský deň objatí Hug Day, ktorým vytvorili rekord v počte objatí, vianočnú zbierku Kunsthaus a pomohli ňou deťom z krízového centra, či čítačku básní a výstavu prác žiakov umeleckej školy v Lučenci.

To nie je všetko. Pripravujú toho naozaj veľa. Lákadlom pre vás môže byť filmový klub, známe divadelné zoskupenie, filmový či menší hudobný festival v uliciach mesta Lučenec. Veríme, že o nich budete ešte isto počuť.

Viac o Young Folks a interwiew s členmi nájdete už o pár dní na našom spravodajskom portáli Študent24.sk

student24/Peter Dóža Foto:Peter Dóža

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM