Jaroslav Dodok Ostatné

Študenti si vyskúšali prácu novinárov

V Banskej Bystrici sa dnes 22. marca uskutočnil workshop s názvom ,, Ako písať a čítať (nielen) noviny. Zúčastnilo sa ho 15 študentov Obchodnej akadémie, ktorí sa o novinárskej práci chceli dozvedieť viac.

,, Dnes sme sa snažili poukázať na manipuláciu v médiách a manipulatívne reklamné techniky. Chceme tým vysvetliť, aké dôležité je kritické myslenie a prečo by sme si mali dávsť pozor na ovplyvňovanie médiami, " predstavila lektorka Zuzana Lim.

Študenti mali možnosť v diskusii vyjadriť svoj názor nielen na negatívne vplyvy, ale taktiež aj na prínos médií v našej spoločnosti. Zo svojich poznatkov pre nich nebol problém rozdeliť médiá na printové, rozhlasové alebo televízne (obrazové).

Pomedzi odborné bloky a diskusie študentom Zuzana Lim pripravila aj niekoľko zaujímavých aktivít, ktoré si študenti radi vyskúšali a na ktorých sa aj poriadne pobavili.

,, Druhá časť patrila novinárskej práci, rozprávali sme sa prečo je novinárčina dôležitá, aká je úloha novinárov vo vzťahu k životnému prostrediu a prečo by sa mali tejto téme venovať, " hovorí Zuzana Lim.

Študenti sa v tejto časti dozvedeli cenné informácie nielen o tom, ako sa má novinár správať, ale aj o tom, že novinári sa len zriedka venujú enviromentálnym témam. To je dôvod, prečo by sa mali o túto tému zaujímať aj mladí ľudia a poskytnúť tak svojim spolužiakom, ale aj celej verejnosti zaujímavosti zo ,,zeleného sveta" práve cez médiá. Nie je povinnosťou písať o celosvetových problémoch, niekedy je zaujímavejšie prečítať si článok o tom, či je ,,cool" taška z prírodných materiálov, alebo čo sú to biopotraviny.

Mladí novinári sa zúčastnili tlačovej konferencii

Informovať verejnosť sa dá aj prostredníctvom tlačových konferencií a preto si študenti jednu fiktívnu aj vyskúšali.

,,Tlačovka bola jednoznačne z celého programu najlepšia, pretože sme mohli na vlastnej koži zažiť atmosféru s ktorou sa novinári stretávajú často. Zistil som, že predstavitelia tlačových konferencií sa často vyhýbajú odpovediam, alebo na naše otázky odpovedali po svojom, " hodnotí študent Ján Snopko z OA.

Úlohou mladých novinárov bolo na tlačovej konferencii nielen pýtať sa, ale aj zachytávať informácie, ktoré odzneli. Z nich mali vytvoriť správu, alebo komentár: //,,Nevedel som sa rozhodnúť či sa pustím do písania správy alebo komentáru. Nakoniec som z toho predsal len vytvoril svojú prvú novinársku správu, avšak nebolo to jednoduché, " //hovorí jeden z účastníkov.

,,Mne sa dnešný workshop veľmi páčil, pretože nebol stereotypný, mohli sme si povedať svoj názor. Ja osobne by som sa žurnalistike rada venovala, ale neviem či by som dokázala písať o náročných témach. Nie veľa žiakov vie o tom, že písanie môže byť aj zaujímavé, " dodala študentka Miška Vranová z OA.

ddk Foto: ddk, Miška Vranová

workshop
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM