Jaroslav Dodok Šport

Študenti STU súťažili s elektrickou formulou

Vysokoškolskí študenti Slovenskej technickej univerzity (STU) súťažili s vlastnou elektrickou formulou v anglickom Silverstone či na ďalšej známej trati v nemeckom Hockenheime.

„Viac ako 30 študentov STU sa zoskupilo v STUBA Green Team a už tri roky vyvíjajú vlastný pretekársky monopost, ktorý pravidelne súťaží na prestížnych európskych okruhoch,“ priblížil kapitán STUBA Green Team Ján Mészáros.

[blockquote]Zos­taviť formulu na elektrický pohon je podľa neho výzva, no výsledok stojí za to. „Viac ako 5000 súčiastok drží pohromade a vytvára takmer tri metre dlhý monopost, ktorý dosahuje maximálnu rýchlosť 150 km/h a na jedno nabitie prejde zhruba 40 kilometrov,“ opísal Mészáros.[/bloc­kquote]

Projekt študentských formúl vznikol ešte v 80. rokoch v Amerike. Zúčastňujú sa na ňom technické univerzity po celom svete. E-formula pritom nie je na Slovensku iba projektom chlapov, mechanikov. V tíme pôsobí ako manažérka Emília Súlovcová.//** „Je to pre nás kontakt s praxou, nie všetko sa dá nájsť v knihách, toto je vďačná príležitosť naučiť sa veľa nového,“** //povedala Súlovcová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM