Jaroslav Dodok Kultúra

Svetová vojna Z: Zabudla na náročné publikum

Režisér Marc Forster sa ukázal v dobrom svetle pri filmoch Ples príšer a Hľadanie Krajiny - Nekrajiny. Oba filmy sú skôr pre náročné publikum. Komerčný film, bondovka Quantum of Solace, bol však už prijatý slabšie a v podobnom smere ide aj jeho aktuálny počin Svetová vojna Z.

Ilustračný obrázok k článku Svetová vojna Z: Zabudla na náročné publikum
Foto: Jaroslav Dodok

Pandémia, panika a strach

Ľudstvo pozná mnoho chôrob no najväčšia skúška o prežitie ho len čaká. Najnovšia pandémia totiž mení ľudí na zombie. Všade nastáva panika a ľudia žijú v strachu o svoje životy. Svet sa delí na dve skupiny. Zombie a zvyšok obyvateľstva. K tej druhej skupine patrí aj Gerry Lane (Brad Pitt), človek pracujúci v OSN. Kvôli rodine sa rozhodol z terénu odísť, no práve táto pandémia ho prinúti, aby sa k tejto práci vrátil. Úloha je jednoduchá, no zároveň veľmi zložitá. Asistovať pri hľadaní zdroja nákazy. V misii sa vďaka okolnostiam čoskoro stáva hľadačom nebezpečného vírusu on sám a keďže vlastne ani nevie čo hľadá, bude táto misia poriadne náročná.

Problém za problémom

Ako som už spomenul, film sa neradí k filmom s veľmi vysokou kvalitou. Poďme však po poriadku. Už pri výrobe sa film stretol s ťažkosťami, pretože režisér a hlavná hviezda sa na natáčaní pre tvorivé cesty hádali a navyše boli filmu nariadené masívne dotáčky, pretože štúdio, ktoré film zastrešovalo nebolo spokojné s koncom filmu, takže sa už aj tak vysoký rozpočet ešte navýšil.

Z tohto všetkého vyplýva, že atmosféra pri výrobe nebola ruživá, čo sa podpísalo aj na výsledku. Film sám o sebe má dva hlavné problémy, ktoré fanúšika tohto typu filmov poriadne zamrzia. Keďže ide o horor, nemôžu v ňom chýbať zaujímavé scény ako napríklad amputácia ruky len tak za pochodu. Vtip je však vo vekovej prístupnosti filmu. Keďže naň môžu ísť v podstate ešte ľudia bez občianskeho preukazu, tak amputácia vyzerá asi takto. Vidíme síce ako sa mačeta chystá preťať ruku, no kamera samotný úkon už neukáže, takže v podstate divák ten najlepší záber nevidí a situáciu si môže len domyslieť. Druhou zásadnou vecou, ktorá diváka zamrzí, je jeden dosť podstatný fakt. Napriek tomu, že je rýchly pohyb zombie vysvetlený, tak počas celého filmu je veľká rýchlosť týchto príšer pre fanúšika poriadna rana pod pás.

Na druhú stranu chválim nápad zaradiť do filmu postavu mladého doktora. Hoci sa objaví len na chvíľu, pre dej bol šikovne využitý. Film výborne zvádol aj tzv. dejovú turistiku, ktorá zavedie diváka na niekoľko miest našej planéty. Čo sa týka soundtracku, tak ten síce zanecháva len jednu poriadnu melódiu no tá, chvíľu v hlave ostane. Napokon sa vyjadrím k pretáčkam filmu. Pôvodné scény som síce nevidel, no varianta konca, ktorý sa do filmu dostal, uzatvára tento film celkom slušne.

Čo dodať?

Svetová vojna Z je zombie film, ktorému vlastne tradičný zombie chýba. Ak vám nevadí táto pripomienka a navyše prežijete aj nezmyselnú kameru na túto vojnu, nech sa páči.

Hodnotenie filmu: 65%

student24/Peter Stehlík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM