Jaroslav Dodok Rôzne

Takto to vyzerá, keď sa študenti rozhodli pomôcť...

Projekt Kvapka krvi sa koná od 8. februára do 9. marca po celom Slovensku s cieľom pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Aj takýmto špeciálnym spôsobom sa môžete podieľať na darovaní tejto vzácnej tekutiny, ktorá môže zachrániť mnohé ľudské životy.

Tridsať študentov Gymnázia A. Sládkoviča a Obchodnej akadémie v Krupine sa 17. februára 2012 rozhodli zapojiť do akcie s názvom Valentínska kvapka krvi 2012. Zúčastnili sa učitelia a študenti, ktorí len tento rok dosiahli 18. rokov a prvýkrát sa zúčastnili akcii tohto druhu. O to vzácnejší bol ich čin. Odber sa uskutočnil vo firme Brother Industries v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR. Tohtoročná kampaň sa tešila veľkej obľube.

Pred odberom museli všetci darcovia prejsť krátkym vyšetrením, kde museli splniť nasledovné kritériá. Prvoradé kritérium pre darovanie krvi bol vek ( 18 rokov ), najnižšia hladina podielu hemoglobínu v krvi a to min. 125 bodov. Ak by táto hladina bola nižšia a krv by sa aj tak odobrala, hrozila by nevoľnosť, prípadne strata vedomia. Práve toto kritérium nesplnilo pár študentov a preto sa odberu nemohli zúčastniť.

Odstup medzi odbermi musí byť u žien 4 a u mužov 3 mesiace. Krv sa po odbere nahradí do 4–5 dní, keďže sa odoberie len 400–450 ml tejto ľudskej tekutiny. Pocity darcov boli skvelé a všetkých naplnila radosť z toho, že svojou krvou mohli pomôcť ostatným.

Text: Paula Lopušníková Foto: Kristína Kružicová

kvapka krvi
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM