Jaroslav Dodok Ostatné

TEDxKežmarok: Svoj príbeh vám rozpovie chatár, astronóm, ale aj prvá slovenská Superstar!

Licencované podujatie plné inšpirácií, výnimočných ľudí a neopakovateľnej atmosféry sa nezadržateľne blíži! TEDx sa v konferenčnej sále Kežmarského hradu uskutoční už v sobotu 22. júna so začiatkom o 14.00 h.

Ilustračný obrázok k článku TEDxKežmarok: Svoj príbeh vám rozpovie chatár, astronóm, ale aj prvá slovenská Superstar!
Foto: Jaroslav Dodok

O hodinu skôr odštartuje prezentácia účastníkov, nádvorie hradu bude pre širokú verejnosť otvorené už od desiatej dopoludnia.

Známi sú už aj všetci desiati rečníci kežmarského TEDx. Ponuka príspevkov je pestrá, registrovaní účastníci si určite prídu na svoje:

Marek Adamov – kultúrny manažér, riaditeľ občianskeho združenia Truc sphérique a kultúrneho uzla Stanica Žilina-Záriečie. Stanica je originálny priestor železničnej zastávky, ktorý slúži na prezentáciu súčasného umenia naprieč žánrami.

Ivan Akimov – hudobník, v súčasnosti sa venuje rómskej osvete prostredníctvom mládežníckeho súboru Kesaj Tchave, ktorého členskú základňu tvoria deti z podtatranských o­sád.

Michaela Bednárová – Kežmarčanka, texilná dizajnérka. Vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, absolvovala zahraničnú stáž vo Fínsku a po návrate na Slovensko rozbehla vlastnú značku Puojd. V Kežmarku spolupracuje na rozbiehaní a uvedení občianskeho združenia KicK, ktoré by malo spájať a inšpirovať aktívnych Kežmarčanov a ponúkať modernú urban kultúru.

Maja Bulková – projektová manažérka Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, kde sa venuje najmä portálu Odkazprestaros­tu.sk. Zaujíma sa o informačnú politiku verejných inštitúcií, ako zverejňujú informácie na svojich weboch, ako sprístupňujú informácie a reagujú na požiadavky občanov.

Miroslava Kernová – Kežmarčanka, nezávislá novinárka. Od februára 2012 na blogu Omediach.blog­.sme.sk hodnotí prácu novinárov, upozorňuje na etické prešľapy, ale aj vzorové počiny. Jej blog patrí medzi najčítanejšie na Slovensku.

Ľudmila Kolesárová – marketingová manažérka neziskovej organizácie Dobrý anjel a blogerka. Nebojí sa poukázať na to, čo by sa tu malo zmeniť. Verí, že svet sa dá urobiť lepším.

Katarína Koščová – prvá slovenská Superstar, ktorá sa vydala ťažšou a dlhšou hudobnou cestou, no jej fanúšikovia tento krok určite neľutujú. Jej cieľom nie sú krátkodobé „výhry“, ale kvalitná hudba, ktorá osloví najmä náročnejšieho poslucháča. Katarína na podujatí aj zaspieva.

Peter Petras – chatár. Známy Kežmarčan od roku 1987 popri zamestnaní nosil na Téryho, Zbojnícku a Zamkovského chatu. Od roku 1998 chatárči na Rainerovej chate. Možno prezradí aj to, načo je komu kreativita v lese.

Vojtech Rušin – astronóm, človek, ktorý prešiel celú zemeguľu, aby sa dostal čo najbližšie k slnku. Pracuje v Astronomickom ústave Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici ako vedúci vedecký pracovník. Venuje sa výskumu slnečnej koróny. Viedol mnoho vedeckých expedícií za úplnými zatmeniami Slnka na rôznych miestach našej planéty.

Maťo Siska – živí sa tým, čo má rád. Pod Tatrami vyrába africké bubny. Bubon je v názve aj jeho baru, kde sa snaží predstavovať alternatívnu kultúru. Rozbieha projekt, ktorý bude pomáhať cyklistom, je autorom bikeparku v Bachledovej doline. Okrem toho je ešte aj speleológ, skialpinista, vysokohorský turista a cestovateľ.

A čo sprievodný program?

Okrem zaujímavými osobnosťami nabitého podujatia v podkroví hradu, na ktorú sa dostanú registrovaní účastníci, bude rušno i na hradnom nádvorí. To bude otvorené pre všetkých a návštevníci okrem iného na ňom nájdu prezentáciu niektorých organizácií, občianskych združení a aktivít, čitáreň známeho kežmarského kníhkupectva, kde si budú môcť s knihou v ruke oddýchnuť na pohodlných tuli vakoch a zatancovať si budú môcť v rytme detského rómskeho súboru Deti Kesaj. Po skončení oficiálneho programu (približne o 19.00 h) sa účastníci presunú do hradnej kaviarne na neformálne rozhovory pri príjemnej muzike a tí najvytrvalejší neskôr do blízkeho klubu, kde sa prvý kežmarský TEDx neoficiálne skončí príjemnou afterpárty.

V plnom prúde je stále registrácia účastníkov. TEDx Kežmarok má pre tento rok licenciu na podujatie menšieho formátu, preto do predaja uvádza iba 100 ekluzívnych vstupeniek. Ak chcú mať záujemcovia istotu, že sa na podujatie dostanú, mali by sa zaregistrovať čo najskôr na internetovej stránke: www.tedxkezmarok.sk/registracia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM