Jaroslav Dodok Ostatné

Teória v praxi: Študenti využili svoju kreativitu a nápaditosť

Nápady a inovácie v oblasti bezpečnosti a zlepšenia životného prostredia v automobilovom priemysle boli nosnou témou tretieho ročníka súťaže Kia Innovation Award.

Ilustračný obrázok k článku Teória v praxi: Študenti využili svoju kreativitu a nápaditosť
Foto: Jaroslav Dodok

Cieľom súťaže je podľa hovorcu Kia Motors Slovakia Dušana Dvořáka podporiť kreatívne a samostatné myslenie študentov, aby dokázali odborné a technické znalosti pretaviť do praxe a prezentovať projekty pred publikom a hodnotiacou komisiou.

„Študenti z Trenčianskeho a Žilinského kraja súťažili s inovatívnymi nápadmi o cenu, ktorá mohla ich škole priniesť až 5000 eur. Celkovo sa medzi sedem škôl rozdelilo vo forme grantov 20.000 eur a študentom darovala automobilka vecné ceny v hodnote takmer 3300 eur,“ povedal Dvořák.

Podotkol, že víťazný projekt študentov zo Strednej odbornej školy (SOŠ) sv. Jozefa Robotníka v Žiline priniesol nový pohľad na funkčnosť spaľovacích motorov.*** „Cieľom projektu je zjednodušenie ventilového mechanizmu spaľovacích piestových motorov a úplná variabilita časovania ventilov, ktorou je možné regulovať množstvo a objem nasávaného vzduchu. Študenti veria, že vďaka tomuto mechanizmu sa v budúcnosti podarí znížiť produkciu emisií a dosiahnuť maximálny výkon motora v ktoromkoľvek prevádzkovom režime. Ďalšou podstatnou výhodou návrhu je aj zníženie hmotnosti automobilu,“*** uviedol hovorca.

„Prvotnou myšlienkou bolo od základu nahradiť vačkový hriadeľ výkonným elektronickým systémom, ktorý odľahčuje motor, zjednodušuje konštrukcie niektorých súčastí a zároveň plne nahrádza doplnkové systémy ovládania ventilov a spätného vedenia spalín,“ opísali zámer autori víťazného projektu Michal Toman a Tomáš Červinka zo SOŠ sv. Jozefa Robotníka.

Organizátori súťaže chcú podľa Dvořáka študentov motivovať, aby sa už počas školy učili nielen teóriu. „Ale aby boli schopní riešiť problém, ktorý si definujú a nájdu finálne riešenie. Takýto študent má určite väčší predpoklad do budúcna si nájsť uplatnenie a byť pre akéhokoľvek zamestnávateľa prínosom. Druhá rovina je, aby študenti po vypracovaní projektov boli schopní sa nad nimi zamyslieť a prezentovať ich verejnosti,“ uzatvoril Dvořák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM