Monika Földešiová Životný štýl

Tetovanie včera a dnes

Tetovanie sa čoraz viac stáva obľúbenou ozdobou tela. Je to určitý druh vyjadrenia, či vymedzenia sa z obyčajnosti. Ľudia majú rôzne dôvody prečo sa dať tetovať. A málokto vie prestať, keď už raz začne. Často krát to nekončí jedným tetovaním.

Prvé zmienky a dôkazy tetovania sú približne 5000 rokov staré. Najstaršie tetovanie bolo nájdené na tele „Ötziho v Alpách. Vek tohto tela odhadujú na 5300 rokov. **Pre niekoho až magické slovo „Tattoo“, má pôvod v haitskej kultúre. Pôvodne slovo „TATAU“ znamená značkovať, označovať. **

V minulosti obľubovali tetovania najmä Gréci a Egypťania. Označovali ním napríklad špiónov, väzňov, otrokov alebo prostitútky. Vďaka tetovaniu sa rozpoznávali na cudzích územiach, poznávali ich majiteľov, alebo len vedeli kam dotyčný patrí.

V Ázii sa tetovali ženy na znak toho, že sú vydaté, alebo isté skupiny ľudí, ktorí tetovaním poukazovali na svoju spoločenskú vrstvu. Tetovanie bolo rozšírené naozaj po celom svete. Väčšinou bolo spojené s mnohými ceremóniami alebo obratmi. V roku 787, však cirkev nebola spokojná a pápež Hadrián tetovanie zakázal. No v roku 1066 sa v Londýne tetovanie opäť prebudilo k životu.

**Celý priebeh samotného tetovania bol oveľa bolestivejší, nakoľko sa atrament, alebo farba nanášali pomocou ihly. **Najstarší tetovací prístroj bol použitý v roku 1891 a patentovať si ho nechal Samuel O´Reilly. Bol vyrobený na princípe Edisonovho elektrického pera. Vďaka rýchlejšej frekvencii vnášania farby pod kožu, bola bolesť oveľa menšia.

V roku 1960 bol odvolaný zákaz tetovania, ktorý bol zapríčinený epidémiou žltačky. Tým sa tetovanie opäť stalo dostupným pre verejnosť a nebolo cudzie ani vtedajším hlavám štátu.

V súčasnosti je tetovanie v najväčšom rozpuku. Vzniklo mnoho druhov tetovania. Profesionálne štúdiá sú vybavené prvotriednou technikou. Dohliada sa na dokonalú čistotu a na prvom mieste je zdravie človeka.

Tetovanie už nie je považované len za „tetovanie“. Stalo sa umením a dbá sa na dokonalú precíznosť a detaily. Stalo sa umením v pravom slova zmysle. Každý „tater“ sa snaží o osobitný štýl a originalitu. Snaží sa dať do svojho diela niečo svoje. Je na zákazníkovi do akej miery sa mu odovzdá a čo mu dovolí. Niekto príde s presným návrhom a niekto dá len indície či nápad a nechá profesionála pracovať.

Je dôležité pripomenúť, že tetovanie je niečo, na čo sa bude človek pozerať po zvyšok svojho života. Bude ho nosiť všade so sebou. Preto je dôležité si to dobre premyslieť.

Peter Dóža foto: tetovanie.net

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM