Kornel Kubík Udalosti

Tisíce mladých za 3 dni vylepšia Slovensko: Pridať sa do projektu 72 hodín môžete aj vy!

Na celom Slovensku sa bude konať trojdňový maratón dobrovoľníctva. Tisíce predovšetkým mladých ľudí počas víkendu 16. – 18. mája budú skrášľovať okolie, v ktorom žijú, či okoloidúcim vyvolávať úsmev na tvári. Aj to je cieľom projektu 72 hodín, do ktorého sa môžete zapojiť aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce mladých za 3 dni vylepšia Slovensko: Pridať sa do projektu 72 hodín môžete aj vy!
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt 72 hodín, ktorý sa bude konať na Slovensku po dvoch rokoch, má jednoduché, ale silné heslo: „Aj malé veci dokážu urobiť veľa dobrého.“ 72 hodín je víkendová akcia, počas ktorej sa na celom Slovensku budú organizovať lokálne projekty (takmer každého druhu), ktorých cieľom je spríjemniť, skrášliť a urobiť okolie, v ktorom žijeme, lepším a okoloidúcim/sto­jacim vyčariť úsmev na tvári.

Za 3 dni sa dá stihnúť veľa: zrenovovať detské ihrisko, nastriekať grafity na ošarpanú stenu, vysadiť nový park alebo vybudovať náučný chodník. „Chce to len nápad a chuť meniť veci k lepšiemu. Určite vo svojom okolí nájdete veľa vecí, ktoré by si zaslúžili zmenu. Nájdite si s priateľmi 72 hodín a urobte ju,“ vyzývajú organizátori projektu.

Ako to vyzeralo v 2012?

170 projektov a výše 5 000 dobrovoľní­kov. Takto vyzeral projekt 72 hodín v roku 2012. „Partia priateľov v Bratislave sa obliekla do rôznych kostýmov a len tak sa prevážala električkami po meste a bavila ľudí už len tým, že tam boli. Napríklad chalan bol oblečený v potápačskom skafandri alebo iný so sebou nosil celý záchod a v MHD-čke si naňho sadol a čítal noviny, “ spomína pre student24 na jeden z projektov manažér 72 hodín Peter Belej.

Prečo robiť dobrovoľne?

Prečo robiť dobrovoľne a čo vlastne dobrovoľníctvo znamená? „Pretože nie všetko je možné robiť len zištne alebo za odmenu. Dobrovoľníctvo je o tom, že investuješ čas a energiu počas svojho voľného času a pomôžeš, potešíš iných. Je to o tom, že urobíš niečo na viac“ vraví Peter Belej. Aké je dobrovoľníctvo podľa dobrovoľníčky Izabely Malašenkovej? „Nezištná pomoc svojmu okoliu, aby sme to tu mali krajšie a príjemnejšie.“

Dobrovoľníci budú viditeľní nielen skutkami, ale aj oblečením. V roku 2012 mali možnosť si za symbolický príspevok objednať tričko „ROBÍM to DOBROvoľne“. Tento rok sú k dispozícii tričká za 4 eura pre každého dobrovoľníka a k tomu náramok zadarmo.

Všetko o akcii 72 hodín vrátane prihlášky a inšpirácie na projekty nájdete na: www.72hodin.sk

Student24/Matúš Sedlák

Peťo Belej o projekte 72 HODÍN
1
Galéria
72 hodín
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM