Jaroslav Dodok Kultúra

Tisícku ľudí v Košiciach prepadli kovboji, niektorých dokonca uniesli :-)

Košická detská železnica dnes odštartovala novú letnú turistickú sezónu. „Dnes je také tradičné otvorenie v rámci Dní mesta Košice, tento deň patrí tradičným westernovým prepadom, pripravení sú kovboji, ktorí prepadávajú vlak, sú drsní, cestujúci si

Organizátorom počasie praje a o prvú tohtoročnú jazdu je veľký záujem. Od rána už prepravili takmer tisícku cestujúcich a Lehotský verí, že do konca dňa ich budú aj tri tisícky. „Tento rok sme pripravili predĺženie sezóny, budeme jazdiť až do 4. novembra a aj dlhšie počas zimy. Počas víkendov sme pripravili rôzne kultúrne podujatia, výchovné programy pre deti, workshopy,“ doplnil Lehotský.

Na železnici okrem toho obnovili aj Klub mladých železničiarov, takže na detskú železnicu sa vráti detská obsluha v podobe malých výpravcov, sprievodcov či výhybkárov.

[size=14][color=#cc0000]­Na „nohy“ chcú postaviť aj Janku[/color][/si­ze]

// „Tento rok plánujeme obnoviť jeden historický služobný vagón, ktorý sme dnes výnimočne uviedli aj do prevádzky, keďže jeho technická stránka to povoľuje. Bude však potrebné doladiť mnohé kozmetické úpravy. V priebehu sezóny chceme obnoviť aj 20 rokov nepojazdný a momentálne v zúboženom stave existujúci motorový dieselový rušeň z roku 1960, populárnu Janku,“// zdôraznil Lehotský.

Verí, že na čermeľskej štvorkilometrovej trati tak už na jeseň privítajú novú lokomotívu.// „Zatiaľ jazdí 128-ročná parná lokomotíva Katka a z roku 1959 motorová lokomotíva Danka,“// dodal Lehotský.

Detská železnica bola vybudovaná v Košiciach v rokoch 1955 – 1956 ako Pionierska železnica. Trať má v súčasnosti dĺžku 3,9 km s unikátnym rozchodom 1000 milimetrov a najväčšie stúpanie 26 %. V tomto roku začína Detská železnica v Košiciach svoju novú éru, prvýkrát v histórii ju bude prevádzkovať iný ako štátny dopravca. Po tom, čo od jej prevádzky odstúpila Železničná spoločnosť Slovensko, prevzali jej úlohu nadšenci z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM