Jaroslav Dodok Životný štýl

Top 10 miest, ktoré musíte v Londýne navštíviť

Londýn sa nestal len dejiskom Olympijských hier, ale aj centrom dovoleniek a výletov z celého sveta. Právom sa označuje za jedno zo štyroch najobľúbenejších miest na svete. Pridajte sa k nám aj dnes na cestu objavovania...

Ilustračný obrázok k článku Top 10 miest, ktoré musíte v Londýne navštíviť
Foto: Jaroslav Dodok

10. Múzeum Viktórie a Alberta (Victoria and Albert Museum) Múzeum nájdete na adrese Cromwell Road London SW7 2RL. Je otvorené každý deň od 10.00 do 17.45 a predstavuje viac než 3 000 rokov umeleckej tvorby. Vystavené sochy, nábytok, textil, maľby a výtvory z kovu si určite zamilujete. Vstup je voľný, spoplatnené sú iba mimoriadne výstavy.

9. Galéria Tate (Tate Modern) Toto miesto odporúčame všetkým nadšencom moderného umenia. Nachádza sa na Bankside London SE1 9TG. Pokiaľ sa v ňom nekonajú špeciálne alebo významnejšie výstavy, vstup je voľný. Niektoré z exponátov patria do britských umeleckých zbierok z obdobia od 16. storočia po súčasnosť. Môžete si tak pozrieť aj súčasné diela.

8. Prírodovedné múzeum (Natural History Museum) Do Prírodovedného múzea sa dostanete bezplatne. Nachádza sa, podobne ako Múzeum Viktórie a Alberta, na Cromwell Road vo Veľkom Londýne (Greater London). Už svojím menom prezrádza, aké prírodné zázraky v ňom uvidíte. Napríklad výstavu dinosaurov, vráskavca obrovského v životnej veľkosti, zbierky najvzácnejších zvierat na svete, vrátane najväčších a najvyšších jedincov a, samozrejme, pavúka starého 40 miliónov rokov.

7. Vedecké múzeum (Science Museum) Vďaka možnosti precvičiť si myseľ pomocou mentálnej gymnastiky olympijských štandardov je najobľúbenejším múzeom na svete. Uvidíte v ňom to najlepšie z vedeckého pokroku za posledných 300 rokov. Ani tuto za vstup neplatíte, samozrejme, pokiaľ sa nekonajú mimoriadne podujatia. Určité vstupné si ale zaplatíte v múzejnom kine Imax Cinema. Múzeum je otvorené každý deň od desiatej do osemnástej a nachádza sa na Exhibition Road London, SW7 2DD.

6. National Maritime Museum Najväčšie námorné múzeum na svete sa nachádza na Roomney Road, Greenwich London, SE10 9NF. Prehliadky prebiehajú denne od desiatej do sedemnástej a vstup je bezplatný. Múzeum vzniklo v roku 1934, ale oficiálne bolo otvorené až 27. Apríla 1937 za vlády Juraja I. Nájdete v ňom modely lodí, trofeje a maľby z rôznych kútov sveta.

5. Britské múzeum (British Museum) Múzeum, v ktorom môžete vidieť výtvory ľudstva od prehistorického obdobia až po súčasnosť, je britskou pýchou. Nachádza sa na Great Russell Street, WC 1B 3DG a vstup doň je bezplatný. Pre zahraničných turistov je jedným z najobľúbenejších kútov Londýna. Najväčšie svetové múzeum s tými najunikátnejšími a najpočetnejšími artefaktmi bolo založené v roku 1753, prostredníctvom zbierok Sira Hansa Sioannea.

4. Londýnsky Tower (The Tower of London) Jedna z najúchvatnejších stavieb, aké boli kedy postavené, nájdete. Ak sa chcete pustiť do spoznávanie útrob veže, samozrejme určitý poplatok si zaplatíte. Môžete si vybrať vstupenku pre jednotlivcov či rodiny. Vežu postavili za vlády Viliama Dobyvateľa v rokoch 1066–1067. Odvtedy bola známou väznicou, miestom popráv, sídlom kráľov, klenotnicou, zbrojnicou a zoo.

3. Národná galéria (National Gallery) Obľúbené miesto na Trafalgarskom námestí predstavuje galériu, v ktorej sú vystavené prvotriedne maľby zo západnej Európy 13. až 19. storočia. Okrem zbierok malieb najrenomovanejších umelcov (Leonarda da Vinciho, Botticelliho, Van Gogha, Rembrandta, Renoira, Cezanna a Gainsborougha) sú k dispozícii audiovizuálne programy, prehliadky so sprievodcom, prednášky, prázdninové podujatia a videoprezentácie.

2. Múzeum voskových figurín Madame Tussauds (Madame Tussauds Wax Museum) V Londýne by ste nemali obísť ani miesto s viac než tromi stovkami voskových figurín, ktoré zobrazujú prominentné osobnosti a celebrity, akými sú Shakespeare, Kylie, Britney, Rooney a mnohí ďalší. Vstupenky si môžete zakúpiť prostredníctvom oficiálnej internetovej stránky.

1. Londýnske oko (EDF Energy London Eye) Londýnske oko sa skladá z 32 kapsúl, ktoré majú hmotnosť 10 ton a dokážu uniesť 25 ľudí. Okrem toho, je oficiálne najvyšším vyhliadkovým kolesom na svete a stáva sa významným symbolom londýnskeho pokroku. Môžete si v ňom vychutnať polhodinovú prehliadku s výhľadom na mesto s viac ako 55 dôležitými dominantami, akú zažijete len raz za život.

Krásy Londýna si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii.

student24/topa­zin.sk foto: topazin.sk

Viac zaujímavostí nájdete v magazíne: www.topazin.sk

Top 10 miest, ktoré musíte v Londýne navštíviť
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM