Kornel Kubík Rôzne

TOP 10 miest sveta, kde sa na univerzitách študuje najlepšie

Francúzska metropola Paríž je najlepším mestom na univerzitné štúdium. V rebríčku vzdelávacieho inštitútu Quacquarelli Symonds (QS), ktorý každoročne vyhodnocuje najlepšie študentské mestá, sa Paríž opätovne umiestnil na prvom mieste.

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 miest sveta, kde sa na univerzitách študuje najlepšie
Foto: Kornel Kubík

Na druhej priečke skončil Londýn, nasledovali, Singapur, Sydney a Melbourne spolu s Zürichom na zdieľanej piatej priečke. Bratislava sa do rebríčka 50 miest nedostala.

Rebríček, ktorý hodnotí kvalitu študentského života vo svetových metropolách, je založený na piatich kľúčových bodoch rozložených na ďalšie čiastkové kritériá. Najdôležitejšiu úlohu zohráva hodnotenie jednotlivých univerzít v meste, finančná dostupnosť štúdia, zloženie študentov z medzinárodného hľadiska, všeobecná kvalita života v meste, aktivita zamestnancov univerzít, ako aj možnosti zamestnania sa popri štúdiu.

V rebríčku sú pritom posudzované len metropoly, ktoré majú aspoň 250-tisíc obyvateľov a zároveň v nich pôsobia aspoň dve vzdelávacie inštitúcie umiestnené v rebríčku kvality univerzít QS World University Rankings, ktorý patrí medzi tri najprestížnejšie ukazovatele úrovne vysokoškolského vzdelania. Z 98 miest spĺňajúcich tieto podmienky inštitút zostavil rebríček 50 najlepších.

Najlepšie mestá na štúdium:

  • 1. Paríž
  • 2. Londýn
  • 3. Singapur
  • 4. Sydney
  • 5./6. Melbourne
  • 5./6. Zürich
  • 7. Hongkong
  • 8. Boston
  • 9. Montreal
  • 10. Mníchoch

Hoci na prvom mieste skončila európska metropola, najviac miest vhodných na štúdium sa nachádza v USA (7), nasleduje Austrália (6), Kanada (3) a Veľká Británia (3). Do rebríčka sa prvýkrát prebojovala aj Praha, ktorá skončila na 45. mieste. Zo stredoeurópskych metropol svoju pozíciu potvrdila aj Viedeň na 15. mieste.

„Študenti sa pri výbere univerzít čoraz viac stávajú medzinárodne mobilnými. Naším cieľom je rozšíriť ich obzory a zvýrazniť mestá, ktoré by možno nepovažovali za potenciálnu destináciu vhodnú na štúdium. Rebríček je vhodným doplnkom k hodnoteniam jednotlivých univerzít. Samotný zážitok zo štúdia je, koniec koncov, skutočne ovplyvnený polohou univerzity – hlavne z pohľadu medzinárodných študentov,“ dodal vedúci výskumu Ben Sowter.

Foto: facebook.com, Univerzita Sorbonne v Paríži

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM