Kornel Kubík Rozhovor

Učitelia chcú byť lepší. O tom je ich časopis DOBRÁ ŠKOLA

Vedeli ste, že na Slovensku vychádza časopis, ktorý je určený učiteľom a školám? Mesačník DOBRÁ ŠKOLA rieši problémy nášho školstva a ponúka všetkým pedagógom priestor na zlepšenie. O tomto projekte sme sa porozprávali priamo so šéfredaktorom DOBREJ ŠKOLY Vladimírom Burjanom.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia chcú byť lepší. O tom je ich časopis DOBRÁ ŠKOLA
Zdroj: Webnoviny.sk

Čo to je tá DOBRÁ ŠKOLA?

Nehovoríme o žiadnom novovzniknutom projekte, DOBRÁ ŠKOLA vychádza už viac než štyri roky a snaží sa pomáhať školám a učiteľom na školách. Prvé číslo vyšlo v septembri 2009 a malo iba šestnásť strán. „Hovorili sme o ňom iba ako o občasníku, pretože sme si neboli istí, či nazbierame dostatok materiálu. Od januára 2010 sme však prešli na pravidelný mesačný cyklus,“ hovorí o začiatkoch časopisu šéfredaktor DOBREJ ŠKOLY. Postupne časopis zvyšoval aj počet strán, z pôvodných 24 sa vyšplhal až na súčasných 36 strán.

Prečo vznikol takýto časopis?

Vladimír Burjan nám porozprával o myšlienke, ktorá ho viedla vytvoriť časopis pre školy a učiteľov: „Mne a mojim kolegom vadilo, že v spoločnosti panovalo ticho napriek tomu, že v slovenskom školstve vládla dosť neutešená situácia. V médiách to bola iba okrajová téma, ktorá nedostával takmer vôbec priestor.“ Ďalej tvrdí, že jednou z príčin “bezvetria” mohol byť aj fakt, že chýbal vhodný priestor na vedenie diskusií. „Povedali sme si, že vytvoríme časopis, ktorý dá hlas učiteľom, rodičom a všetkým, ktorí chcú o problémoch nášho školstva otvorene diskutovať.“

Ako funguje motivácia učiteľov?

„Snažíme sa ukazovať učiteľom, ako sa veci dajú robiť inak a lepšie. Snažíme sa, aby mohli dobrí učitelia komunikovať s podobne zmýšľajúcimi pedagógmi a vymieňať si námety, informácie, či aj energiu a motiváciu,“ opisuje nadšene Burjan o motivácii učiteľov. Podľa neho to však nie je také jednoduché, nakoľko hlavné motivácie, ktoré sa využívajú vo firemnom svete, teda zisky či príjmy sa do škôl preniesť nedajú. „Mnohé školy presne vedia, čo by potrebovali robiť, aby sa zlepšovali, ale náš rigidný a prebyrokratizovaný systém im to nedovoľuje.“

Koľko škôl odoberá DOBRÚ ŠKOLU?

„V súčasnosti vychádzame v náklade 4 000 kusov a každé číslo sa dostane asi na 800 základných a stredných škôl. Nie sme s tým však spokojní. Našou ambíciou je, aby nás čítali na všetkých alebo takmer všetkých základných a stredných školách,“ prezradil šéfredaktor časopisu. Ďalej opisuje, ako si niektoré školy z finančných dôvodov nemôžu DOBRÚ ŠKOLU predplatiť. Pritom sa bavíme o niekoľkých desiatok eur ročne.

Pozitíva a negatíva

Medzi pozitíva časopisu pre školy patrí určite nezávislosť a vysoký podiel článkov písaných samostatnými učiteľmi. Ďalej časopis poskytuje množstvo konkrétnych námetov použiteľných na vyučovaní a taktiež aj špeciálne pracovné listy pre učiteľov, ktorí ich môžu využívať ako inšpiráciu a pomôcku pre svoj profesijný rast. Podľa Buriana môže medzi negatíva časopisu patriť to, že sa v časopise zámerne vyhýbajú témam ako legislatíva, byrokracia, financie, odborárske záležitosti, mzdy, štrajky, politické témy atď. „Nemáme pocit, že v nich vieme niečo zmeniť a nedá sa o nich písať pozitívne“.

Aké sú plány do budúcna?

Na záver nám Vladimír prezradil, že do budúcna plánujú posilniť redakciu a tým zvýšiť rozsah na 48 strán a radi by niekedy prešli na dvojtýždenník. Ale ako vraví, to je zatiaľ iba hudba budúcnosti. Medzi aktuálne plány patrí aj rozšírenie „živých“ podujatí, teda rôzne prednášky, diskusie, konferencie, letné školy pre učiteľov a pod. Horúcou novinkou je aj to, že širšia verejnosť si až doteraz nemohla kúpiť DOBRÚ ŠKOLU niekde v stánku. To sa však v týchto dňoch podľa šéfredaktora mení a možno si budete môcť zakúpiť najbližšie číslo už aj na pumpe.

ZDROJ: Ján Sárközi, blog.dedoles.sk

Odporúčame: ROZHOVOR s Lukášom Mikulaškom: Výška je strata času, zamestnancom byť nechcem, preto podnikám online

Učitelia chcú byť lepší. O tom je ich časopis DOBRÁ ŠKOLA
2
Galéria
Foto: Kornel Kubík
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM