Monika Földešiová Univerzity

UKF vs. SPU

Žiakom stredných škôl zostáva už len pár dní na podanie prihlášok na tie vysoké školy, ktoré by mali určiť smerovanie ich blízkej budúcnosti. Medzi tie najatraktívnejšie dozaista patria aj nitrianske univerzity Slovenská poľnohospodárska univerzita (

Obe vysoké školy už majú za sebou aj deň otvorených dverí, počas ktorého sa maturanti mohli zoznámiť nielen s prostredím ale aj celkovou ponukou oboch univerzít. My sme sa kompetentných osôb z oboch škôl opýtali na ich štúdium i študijné odbory.

Aké sú najpopulárnejšie študijné programy na SPU? SPU: Na bakalárskom stupni štúdia je to Manažment podniku a Ekonomika podniku. Ďalej Obchodné podnikanie, Bezpečnosť a kontrola potravín, Účtovníctvo, Výživa ľudí, Krajinné inžinierstvo a napokon Regionálny rozvoj. Najvyšší záujem na inžinierskom stupni evidujeme na Ekonomike podnikania a Agrárnom obchode a marketingu. UKF: Najväčší počet záujemcov tradične evidujeme na študijných programoch Psychológia, Marketingová komunikácia a reklama, Riadenie kultúry a turizmu, Sociálna práca, Predškolská a elementárna pedagogika, Informatika.

Ktoré fakulty sú najpopulárnejšie? SPU: Celkový najvyšší záujem uchádzačov je o Fakultu ekonomiky a manažmentu, ale na každej fakulte sa každým rokom zvyšuje dopyt po rôznych odboroch. UKF: Najvyšší počet uchádzačov a tým aj študentov evidujeme na Filozofickej fakulte UKF.

A odbor, na ktorý sa prihlasuje najviac absolventov stredných škôl? SPU: Jednoznačne Manažment podniku. UKF: U nás je to podľa minuloročného sčítania Psychológia.

O ktoré odbory naopak záujem klesá? SPU: Biotechnika parkových a krajinných úprav na prvom stupni, na inžinierskom Produkcia potravinových zdrojov. UKF: O niektoré prírodovedné učiteľské študijné programy.

Pripravuje škola nejaké nové študijné programy? SPU: Do nového akademického roka 2012/13 prijme univerzita študentov na nový inžiniersky študijný program Technika pre bioenergetiku. UKF: Je ich viac. Na bakalárskom stupni Sociálne služby a poradenstvo, Anglistika a Editorstvo a vydavateľská prax na pracovisku v Trstenej. Magisterský stupeň je obohatený o Matematicko-štatistické a informačné metódy v ekonomických, spoločenských a prírodných vedách a na pracovisku v Spišskej Novej Vsi o Sociálnu prácu.

UKF: www.ukf.sk SPU: www.uniag.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM