Jaroslav Dodok Kultúra

Úspešná prehliadka študentských filmov pokračuje aj tento rok

Pod novým názvom Filmonáda sa uskutoční vo štvrtok 10. mája v nitrianskom Fóre mladých nesúťažná prehliadka krátkych študentských filmov. Počas tretieho ročníka podujatia bude uvedených 24 filmov od 22 autorov z piatich slovenských škôl.

Svoje zastúpenie budú mať Stredná umelecká škola v Trenčíne, Vysoká škola výtvarných umení, Akadémia umení v Banskej Bystrici, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a bratislavská Filmová a televízna fakulta VŠMU. Premietanie je určené širokej verejnosti, vstup je voľný.

Organizátorom Filmonády je neformálna skupina Zelená Zebra a Fórum mladých.// „Prvé dva ročníky prehliadky študentských filmov pod názvom Videoart+animá­cia+hraný film boli úspešné, preto sme sa rozhodli urobiť z tejto prehliadky tradíciu. Každoročne sa bude konať na prelome apríla a mája,“// uviedla členka organizačného tímu Barbora Mlejová.

Cieľom je predstaviť publiku videotvorbu najmladšej generácie filmových tvorcov, ktorá sa nebojí pýtať a hľadať odpovede na najrôznejšie spoločenské otázky a fenomény, vytvára si svoj vlastný svet i komentuje ten okolo nás.

[blockquote]Toh­toročnú Filmonádu budú sprevádzať tri novinky. Prvou je nová kategória Dokument, ktorá obohatí doterajšie dve kategórie Videoart/animácia a Hraný film. Druhou novinkou je beseda s hosťom Mirom Remom, ktorý patrí medzi najvýraznejších slovenských dokumentaristov najmladšej generácie. [/blockquote]

Treťou novinkou je premietanie bonusového filmu, ktorým sa tento rok stal medzinárodne úspešný dokument Arsy Versy práve od Mira Rema. Dokument získal 34 cien z festivalov z celého sveta. Súčasťou prehliadky bude už tradične aj divácke hlasovanie o najlepší a najzaujímavejší videopočin. Záujemcovia budú hlasovať v jednotlivých kategóriách, organizátori na záver vyhlásia i absolútneho diváckeho víťaza.

student24/tasr foto: gregi.net

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM