Jaroslav Dodok Rôzne

Dnes chystá diskusiu o školstve ministerstvo aj opozícia

Problémy v školstve zamestnajú v pondelok politikov z radov koalície aj opozície, no tiež rodičov, učiteľov, zamestnávateľov a ďalších odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Dnes chystá diskusiu o školstve ministerstvo aj opozícia
Foto: Jaroslav Dodok

Rezort školstva v spolupráci s Úradom vlády SR chystá okrúhly stôl vo vládnom hoteli Bôrik, opozícia združená v Ľudovej platforme sa chystá diskutovať v parlamente.

„Od pondelkového podujatia očakávame vecnú diskusiu k správe o stave školstva, nakoľko tento dokument nielen reaguje na 20-ročný stav v školstve, ale zároveň navrhuje opatrenia na jeho modernizáciu,“ povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Na podujatí sa podľa neho zúčastní približne 50 ľudí. Ide o zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska, inštitútu INEKO, zástupcov VÚC, zamestnávateľov, školských odborárov, či predstaviteľov študentských organizácií.

Na diskusii pri okrúhlom stole v parlamente s názvom Riešenia pre slovenské školstvo, Ľudová platforma pozvala rodičov, pedagógov, ale aj nezávislých odborníkov.

Správu o stave školstva vzala na vedomie vláda 10. apríla. Siedmeho mája sa ňou má zaoberať školský parlamentný výbor. V tento deň chystajú školskí odborári celoslovenský protest pred budovou parlamentu. Odborári žiadajú, aby v správe bola zakotvená ich hlavná požiadavka – navýšenie investícií do školstva každoročne o 200 miliónov eur.

Čaplovičova správa totiž nekonkretizuje, o koľko finančných prostriedkov viac má ísť každý rok do vzdelávania. Uvádza len, že do roku 2020 by malo ísť do školstva šesť percent HDP. Dokument z dielne ministerstva školstva navrhuje 22 systémových zmien v regionálnom a 22 systémovom zmien vo vysokom školstve. Odborári s väčšinou súhlasia. Tvrdia však, že ak sa nezabezpečí ich finančné krytie, je otázne, či sa ich podarí splniť.

Pripomienky k správe o stave školstva môže posielať aj verejnosť na adresu sprava2013@minedu.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM