Jaroslav Dodok Univerzity

V prvej tisícke rebríčka univerzít máme len jednu školu

Do prvej tisícky sa dostala len bratislavská Univerzita Komenského, ktorá je na 527. mieste. Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave sa skončila na 1002. priečke.

Ilustračný obrázok k článku V prvej tisícke rebríčka univerzít máme len jednu školu
Foto: Jaroslav Dodok

V celosvetovom rebríčku univerzít URAP (University Ranking by Academic Performance – Rebríček univerzít na základe ich akademického výkonu) sa na prvých 500 priečkach neumiestnila žiadna slovenská vysoká škola.

Medzi kritériá rebríčka URAP patrí počet vedeckých článkov kombinovaný s počtom citovania prác vedcov. Do úvahy sa berie aj význam časopisov (tzv. impakt faktor), v ktorých sú uverejnené vedecké štúdie a ich citovanosť. K dôležitým faktorom v meraní patrí aj miera medzinárodnej spolupráce danej univerzity s inými – zahraničnými univerzitami, čo je vyjadrené celkovým počtom publikácií, ktoré sú výsledkom tejto spolupráce.

„Všetky parametre rebríčka URAP tvorenom Middle East Technical University v tureckej Ankare vychádzajú z objektívnych a merateľných parametrov, čo ho robí osobitne hodnotným. Oproti minulému roku si najstaršia a najväčšia slovenská univerzita polepšila v tomto rebríčku vďaka výkonom jej vedeckej špičky o 19 miest,“ informovala dnes Andrea Földváryová z UK.

Univerzita vidí svoj posun ako potvrdenie snahy o vytváranie dobrých podmienok na vedu, výskum a štúdium. „Máme kvalitný výskum a výsledky sa prejavujú aj v počte vedeckých článkov v popredných časopisoch. Pre našich študentov je významné, že počas prednášok od takýchto vedcov môžu získať najnovšie poznatky,“ komentoval umiestnenie školy rektor UK Karol Mičieta. Dodal, že k rozvoju vedy má prispieť aj nový vedecký park v hodnote takmer 42 miliónov eur, ktorý univerzita plánuje vybudovať prevažne z eurofondov. Zameriavať sa má na oblasť molekulárnej medicíny, environmentálnej medicíny a biotechnológií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM