Jaroslav Dodok Ostatné

Viete ako vyzerá sídliskový festival? Čajovňa, hudba, šport a diskusie

Len týždeň zostáva do začiatku nultého ročníka komunitného sídliskového festivalu v Sásovej s príznačným názvom „Leto v Háji“. Jeho názov vybrali občania Sásovej a tvorcovia festivalu, keďže celá akcia bude v prípade priaznivého počasia prebiehať v J

Z krčmy na sídliskový festival[/color][/si­ze]

Leto v Háji je nultý ročník sídliskového festivalu v Sásovej, V Banskej Bystrici. Keďže veľké sídliská často neponúkajú obyvateľom dostatok kultúry, príležitostí na realizáciu či stretnutia v inom prostredí ako sú sídliskové krčmy, je tu komunitný festival. Dá možnosť občanom sídliska robiť niečo spolu pre svoju vlastnú komunitu a zároveň oživiť Jelšový hájik, miesto, ktoré je** „zeleným srdcom sídliska.“**

Dátum je na konci septembra a ako názov naznačuje, symbolizuje zakončenie leta a zároveň oslavu začiatku nového školského roka, kedy je ešte vonku príjemne teplo, pretože prichádza babie leto. Termín korešponduje s európskym** Týždňom občianskej participácie**, počas ktorého európske mestá ožijú aktivitami a podujatiami s cieľom podporiť občiansku participáciu.

Filmy, čajovňa, i hudba[/color][/si­ze]

Lesík ožije svetlom, zvukom, farbami a hlasmi obyvateľov Sásovej. Do Sásovej na celé tri dni príde čajovňa Gaia, ktorá bude pod stanom v hájiku v popoludňajších hodinách predávať návšetvníkom i okoloidúcim svoje osviežujúce lahodné čaje. Každý deň bude dejiskom diskusie o piatej na zaujímavú a aktuálnu tému sídliska a spoločnnosti, a večer sa v nej budú premietať tematické filmy.

** V rámci sprievodného programu budú prebiehať športové akcie, turnaj v Speed Badminotne, Skatový pretek, v stane budú nainštalované výstavy fotografií a lesík bude vyzdobený deťmi a základných škôl. **

Zapoja sa aj dobrovoľníci[/co­lor][/size]

Dni budú organizované tematicky, pričom v prvý deň sa v rámci prípravy lesíka na festival budeme doobeda venovať jeho čisteniu a vyzdobovaniu, tematicky bude nasledovať diskusia o dobrovoľníctve a lokálnej participácii. Prídu odborníci na prírodu a vtáctvo v meste. Ďalší deň venujeme našim psíkom na sídlisku, dobrovoľníci z rôznych organizácií budú vysvetľovať ako s nimi pracovať a trénovať ich. Celé to zavŕšime debatou na tému psov na sídlisku.

**V sobotu vyzývame občanov, aby sa zbavili nepotrebných vecí a posunuli ich ďalej do tých správnych rúk prostredníctvom blšieho trhu, obed strávime spoločným piknikom v hájiku, počas ktorého začne poobedňajší program a vystúpenia. **

Festival Leto v Háji spája ľudí[/color][/size]

Cieľom celého podujatia je spojiť ľudí zo sídliska, ponúknuť im niečo nové, a hlavne ponúknuť im možnosť sa zapoijť do premeny svojho prostredia.** Aktivity** smerujú k prekonaniu stereotypu o Jelšovom hájiku ako tmavom mieste, kde je nebezpečné chodiť. Chceme, aby tam chodili ľudia radi a často. Zmyslom festivalu je tento mestský parčík „osvetliť“, či už doslova, svetelnými inštaláciami, ako aj v prenesenom slova zmysle, a to dianím, ktoré doň na tieto tri dni prinesieme.

Na organizácii festivalu sa podieľa Komunitné centrum, Centrum komuniného organizovania, Centrum nezávislej kultúry Záhrada, Škola Fantázia, Materské centrum Mamina, ZŠ Sitnianska, aktívni jednotlivci – občania sídliska.

Viac informácií o podujatí nájdete na stránke skupiny na facebooku [link=http://www­.facebook.com/grou­ps/479856045359171/]Le­to v Háji (Jelšovom)[/link].

student24/CKO

leto v háji podujatie
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM