Jaroslav Dodok Rôzne

Všetko o prísnejších maturitách: Bude test zo slovenčiny opäť s úlohami hádaj na čo myslím?

Mnohí minuloroční maturanti stratili body napriek správnym odpovediam. Zisťovali sme, čo tvorcovia maturít urobili preto, aby sa to nezopakovalo, ako budú vyzerať testy a tiež ako sa sprísni hodnotenie. Rozprávali sme sa aj s učiteľom, vďaka ktorému minuloroční maturanti o body napokon neprišli.

Ilustračný obrázok k článku Všetko o prísnejších maturitách: Bude test zo slovenčiny opäť s úlohami hádaj na čo myslím?
Foto: Jaroslav Dodok

Hneď na úvod povedal, že on by testy zrušil úplne.

Opravu chybných testov vybojoval učiteľ slovenčiny

Po minuloročných písomných maturitách zo slovenčiny sa na test ihneď spustila obrovská vlna kritiky. Študenti sa sťažovali na to, že neboli testovaní z učiva, ktoré prebrali za štyri roky. Úlohy boli zamerané najmä na porozumenie textu. Často nemali jednoznačnú odpoveď, preto maturantom pripomínali hru „Hádaj, na čo myslím?“.

Navyše, podľa kľúča so správnymi odpoveďami mali učitelia za nesprávne označiť aj niektoré správne odpovede! Na čelo nespokojných sa postavil predseda komory učiteľov slovenčiny Ján Papuga. A úspešne! Za podpory kolegov sa mu podarilo dosiahnuť, že tvorcovia testov (NÚCEM) každý jeden test vyhodnotili ešte raz a body udelili aj za niektoré pôvodne nesprávne odpovede.

Testy nemajú zmysel, treba ich zrušiť

Učiteľ slovenčiny na gymnáziu v Bratislave Ján Papuga pre student24.sk vraví, že je odporcom nielen maturít, ale aj akéhokoľvek celoplošného testovania žiakov: „Nevidím v testovaní zmysel. Testy sú len pretekmi škôl o čo najlepší výsledok v danom momente. Takže najlepšia zmena pre mňa by bol zánik testovania.“

Maturantov opäť otestujú, či rozumejú textu

Každopádne, 12. marca sa maturity zo slovenčiny písať budú. Ako však budú najbližšie testy vyzerať? Opäť sa zopakujú problémy s (ne)správnymi odpoveďami? Aj tieto otázky sme položili hovorcovi ministra školstva. Michal Kaliňák nám povedal, že základom testu bude opäť práca s textami a úlohy, ktoré preveria čítanie s porozumením.

Jáj Papuga však zastáva názor, „že čítanie s porozumením treba testovať na základnej škole a zdá sa mi divné, že maturanti sú skúšaní z toho, či vedia čítať.“ Tvorcovia sa obhajujú tým, že ide o preverenie toho, ako študenti vedia využiť nadobudnuté vedomosti v bežnom živote, s čím je na Slovensku dlhodobý problém.

Hovorca ministra školstva taktiež uviedol, že verí, že minuloročné problémy sa nezopakujú. Zabrániť tomu má pilotné testovaniu maturitných testov, v ktorom si tvorcovia vopred overili, či žiaci porozumeli daným úlohám a tiež ako na ne odpovedajú. Taktiež kľúč so správnymi odpoveďami by mal jednoznačne odlíšiť, čo za správnu odpoveď uznať a čo nie. Test bude tvoriť osem ukážok so 64 úlohami, z toho 40 s výberom odpovede a 24 úloh s krátkou odpoveďou. Maturanti to budú musieť zvládnuť za 90 minút. Samozrejme, nebude chýbať ani písanie slohu na 1,5 až 3 strany.

Výsledok písomnej maturity bude dôležitejší

Maturantov však zaiste nepoteší to, že od tohto roku dochádza k sprísneniu hodnotenia maturít. Vo väčšej miere sa bude prihliadať na výsledky písomných skúšok. Na to, aby študenti úspešne zmaturovali, musia z vyučovacích a cudzích jazykov získať buď viac ako 25 % zo slohu alebo viac ako 33 % z testu, ak z ústnej skúšky budú mať aspoň známku dobrý. Ak budú hodnotení na ústnej maturite z jazykov známkou dostatočný, musia získať viac ako 25 % zo slohu a zároveň viac ako 33 % z testu.

Málo času a tipovacia lotéria

Ján Papuga sa so mnohými študentmi zhoduje aj v tom, že v testoch je priveľa úloh na čítanie s porozumením, preto si odpovede nestihnú prekontrolovať a odstrániť zbytočné chyby. „Niekedy som mal pocit, že testy pripravuje skupinka ľudí, ktorá nevidela školské lavice a nepozná názor učiteľov. Bolo mi ľúto, že napriek intenzívnej príprave niektorí žiaci nevyriešili sporné otázky. Napriek tomu cítim, že tvorcovia maturít hľadajú spôsoby, ako predísť opakujúcim sa chybám a verím, že tento rok ich bude minimum až žiadna a tiež v to, že otázky na čítanie s porozumením nebudú tipovacou lotériou,“ želá maturantom učiteľ slovenčiny.

Student24.sk/Kornel Kubík

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM