Kornel Kubík Univerzity

Vysoké školy majú troch nových a troch staronových rektorov

Prezident SR Ivan Gašparovič v pondelok vymenoval šiestich rektorov vysokých škôl. Traja z nich túto pozíciu vykonávali už predtým, na troch školách bude viesť tento najvyšší akademický post nový človek.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké školy majú troch nových a troch staronových rektorov
Zdroj: TASR

Za staronových rektorov zvolili akademické senáty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Petra Bielika, Žilinskej univerzity v Žiline Tatianu Čorejovú a Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozefa Matúša.

Na štvorročné obdobie zasadne do rektorského kresla Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave od 4. októbra Peter Šimko, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre od 2. júla Ľubomír Zelenický a Vysokej školy manažmentu v Trenčíne Edita Hekelová, ktorá bola poverená vedením školy od 15. januára tohto roka.

Prezident dnes vymenoval aj 50 nových vysokoškolských profesorov. Tu je ich zoznam.

Všetci si dnes z rúk prezidenta prevzali menovacie dekréty. Hlava štátu je presvedčená o tom, že rektori dostali dôveru od akademických senátov preto, lebo preukázali svoje ľudské a osobné schopnosti, svoje vysoké postavenie v pedagogike, vede a v oblasti riadenia.

„Vašou povinnosťou a úlohou je, aby ste hľadali racionálne číslo medzi vzdelaním a potrebou jeho uplatnenia. V tomto nastáva zvrat, vysoké školy hľadajú spoluprácu s praxou, čo je nevyhnutné,“ konštatoval Gašparovič.

Šimko za prítomných uviedol, že menovacie dekréty sú zhmotnením ich úsilia. „Je to pre nás veľký a nesmierny záväzok, aby sme prevzali zodpovednosť za ďalší rozvoj našich univerzít. Zaväzujme sa, aby sme v našom volebnom období zastávali funkciu tak, aby jednotlivé univerzity boli právom uznávané,“ deklaroval nový rektor.

Novovymenovaní rektori vysokých škôl
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM