Jaroslav Dodok Rôzne

Vyššie odvody z brigád? Študenti: Bojujme na Facebooku!

Brigáda. Pre mnohých z nás jediný spôsob ako získať aspoň aké-také peniaze na pokrytie nákladov spojených so štúdiom či študentským životom. Avšak dôvodom, prečo zamestnávatelia uprednostnili zamestnávať práve nás – študentov bolo mnohokrát práve to,

Teraz sa to však môže zmeniť! Národná rada SR schválila a prezident podpísal zákon, ktorý stanovuje, že aj študenti už budú musieť zo svojej odmeny odviesť 29,8 % na dôchodkové, garančné i úrazové poistenie.

Čo to bude znamenať pre nás – študentov?[/si­ze][/color]

Tieto odvody zaplatia obe strany. Priamo z našej výplaty pôjde do sociálnej poisťovne 7% a zamestnávateľ za nás zaplatí odvody vo výške 22,8%. Práve tento faktor môže spôsobiť, že zamestnávatelia stratia motiváciu uzatvárať dohody so študentmi, keďže cena našej práce sa nepriamo zvýši. Mnohí z nás, ktorí si takto hradia nepriame náklady súvisiace so štúdiom sa môžu následne dostať do závažných problémov.

Iní si zase prácou „na dohodu“ nielen privyrobili, no aj získavali a dopĺňali teoretické vedomosti praktickými skúsenosťami, čím si aj zlepšovali svoju pozíciu na trhu práce.** Už teraz má Slovensko po Grécku a Španielsku 3.najvyššiu nezamestnanosť mladých v EÚ, a takáto zmena by mohla situáciu ešte zhoršiť!** V neposlednom rade dostaneme na výplatnej páske aj my menej, keďže doteraz sme z nášho príjmu odvádzali „len“ daň.

Ako vyzeral náš doterajší boj?[/size][/color]

Študentská rada vysokých škôl SR (ŠRVŠ) od začiatku pohrávania sa s touto myšlienkou zo strany vlády poukazovala na nepriaznivé dôsledky, ktoré môžu pre nás nastať. Jej zástupcovia sa snažili stretnúť aj s premiérom, no neúspešne. Neskôr sa v médiách objavilo vyhlásenie, že vláda svoj zámer prehodnotila a odbremení študentov od platenia navrhovaných odvodov. Aj napriek tomu však došlo k schváleniu tejto novely Národnou radou SR. No ŠRVŠ sa nevzdala, a jej zástupcovia sa stretli s prezidentom SR, ktorý uvítal nadviazanie spolupráce.

**Po rokovaní bola ŠRVŠ informovaná o tom, že prezident túto novelu nepodpíše, kým sa znova nestretne so študentmi a neprerokuje riešenie tejto otázky. Opäť nadišlo sklamanie, keď prezident novelu nasledujúci deň podpísal. **

Sila je v nás! [/size][/color]

ŠRVŠ aj naďalej verí a spolieha na prísľub Kancelárie prezidenta SR rokovať o možnostiach korekcie novely ešte pred jej vstupom do účinnosti 1.1.2013. Bude naliehať nielen na poslancov NR SR, ale i na predstaviteľov vlády SR a kanceláriu prezidenta SR, aby pomohli zrevidovať súčasný stav.

ŠRVŠ je presvedčená, že študenti si zaslúžia výnimku z platenia odvodov, keďže sú budúcnosťou krajiny. Vyzýva tak, aby ukázali svoju silu spoločne aj tým, že vyjadria svoj nesúhlas a podporu jej snahe na facebookovej stránke https://www.facebook.com/…PreStudentov

P.S: Skupina Metalinda už v 90-tych rokoch spievala o tom, ako študentov nik neberie vážne…Dokážu mladí opak?

[youtube=400,322]h­ttp://youtu.be/r-kdZ4dKi1o[/youtube]

student24/Lenka Čurillová foto: ŠRVŠ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM