Jaroslav Dodok Festivaly

Začína sa najväčší slovenský festival Pohoda

Návštevníci 17. ročníka Pohody si budú môcť vychutnať vystúpenia na šiestich pódiách, okrem toho ich čakajú kryté arény určené pre tanečnú hudbu, rôzne workshopy, divadlo, literatúru či diskusie.

Ilustračný obrázok k článku Začína sa najväčší slovenský festival Pohoda
Foto: Jaroslav Dodok

Vystúpia veľké hudobné esá

Vo štvrtok 11. júla sa na trenčianskom letisku začína multižánrový festival Bažant Pohoda, ktorý potrvá do 13. júla.

Medzi najočakávanejších interpretov patria austrálska formácia Nick Cave and The Bad Seeds, britská superskupina Atoms For Peace či americkí The Smashing Pumpkins. Britskú gitarovú scénu zastúpia napríklad Kaiser Chiefs, Bloc Party či Django Django. Najmä pre fanúšikov elektronickej hudby organizátori pripravili vystúpenia umelcov ako Justice, Amon Tobin či Major Lazer. Veľkým lákadlom je aj zoskupenie kubánskych hudobníkov Orquesta Buena Vista Social Club.

Okrem nich sa na podujatí ukážu aj Kate Nash, Diplo, Tony Allen, Bonobo, Ondatrópica, Sam Lee, Hermeto Pascoal, Dubioza Kolektiv, Café Aman Istanbul, Bonga, Skip & Die, Za!, Quantic, A.K.A.C.O.D., Che Sudaka, Anthony Joseph & The Spasm Band, Karin Park, O.Children, Cathy Davey alebo Kiril Djaikovski. Slovenskú a českú scénu zastupujú napríklad Vidiek, Vec, Para, Polemic, Davová psychóza, Andrej Šeban Band, Kubo Ursiny a Provisorium, Sounds Like This, Billy Barman, Captain Slice, Pražský Výběr, Midi Lidi, Bratři Ebenové, Skyline, Zrní a po minuloročnom úspechu opäť vystúpi aj Panáčik.

Nebude chýbať ani Kinematograf

Súčasťou festivalu bude tiež Bažant Kinematograf, v rámci ktorého budú premietať aj snímky z Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu. Ten tento rok slávi päťdesiate výročie svojho vzniku.

Návštevníci sa môžu tešiť napríklad na film Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) či kolekciu štyroch animovaných filmov od Jaroslavy Havettovej. Ako informovala koordinátorka projektu Ľubica Orechovská, v prvý premietací večer predstavia v premiére dokumentárny film o minulom ročníku festivalu s názvom Pohoda 2012 režiséra Marcela Nevína, ktorý program a atmosféru festivalu dokumentuje už niekoľko rokov.

Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na krst

Na festivale sa bude konať aj krst 2DVD s názvom 6× Dežo Ursiny, ktorá obsahuje prierez dokumentárnou tvorbou tejto slovenskej hudobnej legendy. Vybraná šestica filmov sa venuje sociálno-etnografickej problematike, ale obsahuje aj filmy so silno humanisticky a existenciálne ladenými témami, ktoré sa v mnohých aspektoch významne prelínajú s jeho osudom. Agentúru o tom informovala tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôvotová, podľa ktorej by sa mal krst konať počas piatkového koncertu hudobníkovho syna Kuba Ursinyho a kapely Provisorium.

Novinkou bude Red Bull Tourbus s pódiom priamo na streche upraveného autobusu.

Reč bude aj o policajnom zásahu

Na Pohode dostane priestor aj policajný zásah na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou. Organizátori do programu pridali diskusiu na tému „Je to aj o vás? Policajný zásah v Moldave nad Bodvou“, informoval o tom PR manažér festivalu Mário Gešvantner.

Diskusia sa uskutoční v sobotu o 18:30 v KC Dunaj a V4 stane. O júnových udalostiach budú diskutovať Lýdia Šuchová z občianskeho združenia Equity, Slávo Kutaš a Martin Vavrinčík z ETP Slovensko – Centrum pre trvalo udržateľný rozvoj a obyvatelia osady na Budulovskej ulici. Debatu bude moderovať Katarína Mathernová, ktorá pracuje ako analytička pre Svetovú banku v Bruseli.

Desiatky zranených

Zásah polície v Moldave nad Bodvou, ktorý sa stal 19. júna v miestnej osade Budulov, označil policajný prezident Tibor Gašpar na minulotýždňovom zasadnutí parlamentného výboru pre ľudské práva za pátraciu akciu. Na zásah upozornilo združenie ETP Slovensko s tým, že policajti vrátane kukláčov nechali po sebe desiatky zranených ľudí, vrátane detí.

Podľa viacerých mimovládok boli použitá sila a prostriedky neprimerane. Gašpar spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom označili informácie o zraneniach za prehnané, polopravdivé až nepravdivé. Podľa Gašparových slov nemá polícia žiadne lekárske správy, ktoré by potvrdili zranenia zapríčinené policajtmi. V osade ich zasahovalo 63. Predviedli 15 osôb. V správe, ktorú Gašpar predniesol na výbore, sa píše, že polícia po zákroku získala v osade rešpekt a zlepšila sa tu aj bezpečnostná situácia.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM