Jaroslav Dodok Šport

Zajtra to vypukne! Majstrovstvá sveta 2013 v hokeji sa začínajú ...

Jeden tím, jedna duša, jeden národ. Nasledujúce dva týždne spoja malé Slovensko tak, ako to býva každoročným zvykom. Ošiaľ narastá, ľudia sa tešia a pripravujú, v krčmách to začína vrieť. Čo iné môže Slovákov spojiť viac ako fenomén zvaný hokej?

Ilustračný obrázok k článku Zajtra to vypukne! Majstrovstvá sveta 2013 v hokeji sa začínajú ...
Foto: Jaroslav Dodok

Slovenských hokejistov povedie Vladimír Vůjtek

Majstrovstvá sveta 2013 vo Švédsku a Fínsku začínajú už 3.5! Slovensko obhajuje minuloročné strieborné medaily, v uliciach si ľudia kladú otázky: „Tak čo, ako skočíme tento rok?

Najväčšou zbraňou Slovákov nie sú individuality ako je to u iných štátov. Tie naše momentálne bojujú o zisk Stanleyho pohára v NHL. Posilami spoza mora budú jedine Tomáš Kopecký a Andrej Sekera. Náš tím však disponuje jednou zbraňou, s ktorou sme zaujali a prekvapili minulý rok. Bola to skvelá partia na čele s lodivodom Vůjtekom, ktorý pretavil pohodu zo šatne aj na ľad, z čoho pramenil úspech v podobe striebra.

Môžeme očakávať každý rok medailu?

Latka je zdá sa nastavená poriadne vysoko. Obhajoba cenného kovu taká jednoduchá nebude. Ľudia sa tešia na šampionát a majú oveľa väčšie očakávania ako po minulé roky. Sú jednoducho hladní po úspechu. Možno však s určitosťou povedať, že tak ako oni, aj hráči túžia po zopakovaní roku 2012.

Sever Európy nám praje – nemožno nespomenúť najväčší úspech slovenského hokeja – zisk zlata v Goteborgu 2002. O rok nato, v Helsinkách sme skončili tretí. Minulý rok takisto v hlavnom meste krajine tisícich jazier zase druhí. Šampionát sa vracia tam, kde zožal slovenský hokej najväčšiu slávu. Spomienky z minulého roka sú o to intenzívnejšie, že sú hráči ubytovaní v tom istom hoteli, hrajú v tej istej hale, v tom istom meste. Verme však, že po základnej časti sa budeme musieť sťahovať do hlavného mesta Švédska, kde sa bude odohrávať finálna fáza turnaja.

S kým sa pobijeme vo svojej skupine?

V základnej časti najprv narazíme na Francúzsko, Fínsko, Nemecko, Lotyšsko, Rakúsko, Rusko a USA. Hrať sa bude v časoch 15:15, 19:15 a posledný zápas s USA o 11:15.

Prvý zápas zároveň otvára celý šampionát, ten druhý hráme o deň nato vo večerných hodinách. Pondelok 6.5 na nás čakajú Nemci, 9.5 zas Lotyši, o deň nato Rakúšania. Predposledný zápas bude jeden z tých najťažších, ruská zborná nám v nedeľu 12.5 poriadne podkúri. Posledný zápas základnej skupiny odohráme v utorok 14.5 v už spomínanom čase o 11:15.

Najviac hráčov z klubu Slovan Bratislava

Hráči a tréneri sú skeptickí, respektíve realistickí. Za úspech bude možno považovať postup do štvrťfinále, čo je vlastne primárnym cieľom Vújtekovej družiny. Mančaft, ktorý poskladal kouč Slovenska sa skladá prevažne z hráčov KHL. Iba 8 hráčov hrá v iných ligách – už spomínaný Kopecký so Sekerom v NHL, Ďaloga v Pardubiciach, Jurčina vo fínskej Raume, Vydarený v Českých Budejoviciach. Z útočníkov pôsobí Bartek v Pardubiciach, Haščák v Košiciach a dlhoročný ťahúň Stumpel v Nitre. Na súpiske figuruje až 11 hráčov Slovan Bratislava. Verme, že zohratosť týchto hokejistov počas celej sezóny bude cítiť a prinesie nám úspech v podobe cenných kovov.

Na záver už netreba nič iné, len popriať našim chlapcom veľa šťastia a… Nech Bože Dá!

Aktuality z hokejového šampionátu vám bude prinášať náš športový redaktor Jakub Mitter.

student24/Jakub Mitter

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM