Jaroslav Dodok Rôzne

Zasnežené Slovensko: Doprava kolabuje, žiaci sa nevedeli dostať do školy

Zima ešte stále nepovedala posledné slovo a opäť ukázala svoju typickú tvár. Život komplikuje nielen vodičom na cestách, ale aj študentom, ktorí majú problém dopraviť sa do školy. Na východe Slovenska sa uvažuje aj o mimoriadnych školských kalamitných prázdninách.

Ilustračný obrázok k článku Zasnežené Slovensko: Doprava kolabuje, žiaci sa nevedeli dostať do školy
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Pokiaľ nemusíte, do hlavného mesta Slovenska dnes radšej necestujte. Zasnežené vozovky cestári nestíhajú odhŕňať, a tak sa miestami tvoria pred Bratislavou dlhé kolóny. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pred snežením a pred tvorením snehových jazykov a závejov aj pre časť západného Slovenska.

V Poprade za 12 hodín 40 centimetrov

Aj keď je nasadená všetka dostupná technika a pracovné sily, čistenie ulíc a ciest bude v tomto počasí veľmi náročné. Podľa Tomáša Laža z odboru prevádzky Správy a údržby ciest PSK každý sypač prešiel svoj úsek už šesťkrát. I napriek tomu evidujú policajti na ceste za Svitom v smere na Tatranskú Štrbu skrížený kamión.

V Banskej Bystrici sa nepohlo 20 autobusov

Kalamita na cestách prekvapila už v stredu aj 20-tich vodičov mestskej hromadnej dopravy, ktorí sa na sídlisku Sásová nedokázali ani len pohnúť a viac ako hodinu čakali v kolóne. Dnes sa už situácia mierne zlepšila, no i napriek tomu cestujúci evidujú výrazné meškania: ,,Cesta do školy mi dnes trvala 45 minút. Inokedy by som tento úsek prešiel za menej ako 15 minút," hovorí stredoškolák Marek (18).

Sneh spôsobil problémy aj v troch okresoch Košického kraja. Prvý kalamitný stupeň vyhlásili cestári v okresoch Spišská Nová ves, Gelnica a časti okresu Košice okolie najmä pre množstvo stromov popadaných na cesty. „Autobusy sa dostali do všetkých obcí, no s meškaním. Situáciu na cestách komplikuje množstvo popadaných stromov. Pomáhajú nám ich likvidovať hasiči,“ informoval Adamčík pre agentúru SITA.

Na Spiši už samosprávy komunikujú aj s vedením škôl, zvažujú či situáciu riešiť aj kalamitným voľnom pre študentov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM