Jaroslav Dodok Životný štýl

Zaujalo nás: Najpikantnejšiu pizzu na svete dokázalo zjesť len deväť ľudí

Je trikrát pikantnejšia ako najsilnejšie chilli na svete a dokáže prekonať aj štipľavý policajný obranný sprej – pizza z kuchyne Brita Paula Brayshawa čaká na získanie titulu najpikantnejšej pizze na svete.

Ilustračný obrázok k článku Zaujalo nás: Najpikantnejšiu pizzu na svete dokázalo zjesť len deväť ľudí
Foto: Jaroslav Dodok

Nazývajú ju paprika duchov

Pizza britského šéfkuchára dosahuje na Scovillovej stupnici štipľavosti hodnotu 3,2 miliónov jednotiek. Paul Brayshaw do nej pridáva aj Bhut Jolokiu známu ako „paprika duchov“, ktorú v roku 2007 zapísali do Guinnessovej knihy rekordov ako najštipľavejšiu chilli papričku na svete.

Zatiaľ ju dokázalo zjesť len deväť hostí pizzerie v meste Saltdean neďaleko Brightonu, ďalších 1300 odišlo s plačom – a to doslova. Mladý experimentátor totiž do najpálivejšej pizze s názvom Saltdeanske zasyčanie pridáva aj kapsaicinový extrakt.

„Vždy som zbožňoval pálivé jedlá a práve to ma naviedlo na túto myšlienku. Zvykol som sledovať aj program Man vs Food (Človek verzus jedlo) a to ma inšpirovalo k vytvoreniu netradičného menu. Pizza má na začiatku peknú paradajkovú farbu, po pridaní omáčky sa však mení na diabolskú čierno-červenú,“ uviedol 32-ročný šéfkuchár.

Šesť pekelne štiplavých kúskov pizze

Vo svojej reštaurácii si dokonca zriadil aj Stenu hanby a Stenu ohňa, na ktoré zapisuje mená úspešných i neúspešných kandidátov, ktorí sa diabolskú pizzu rozhodli vyskúšať. Za uplynulý rok, odkedy pizzu servíruje, sa na Stenu ohňa dostalo len osem mužov a jedna žena. Ostatní zákazníci všetkých šesť trojuholníkov pizze dojesť nezvládli. Sám majiteľ sa priznal, že dokázal zjesť len dva kúsky.

Brayshaw už kontaktoval zástupcov Guinnessovej knihy rekordov, ktorí majú overiť štipľavosť pizze. Odborníci na Warwick University predbežne potvrdili, že pizza má šancu získať titul najpikantnejšej na svete. Jej štiplavosť dosahuje na Scovillovej stupnici hodnotu 3,2 miliónov jednotiek, na dosiahnutie rekordu by však stačil jeden milión. Na porovnanie – tabasco má silu okolo päťtisíc Scovillových jednotiek, obranný sprej okolo šesť miliónov.

Nechýbajú ani feferonky

Brit do svojej pálivej pizze pridáva aj Bhut Jolokiu známu ako „paprika duchov“, ktorú v roku 2007 zapísali do Guinnessovej knihy rekordov ako najštipľavejšiu chilli papričku na svete. Do extraktu však pridáva aj ďalšie chilli papričky a na jej vrchu nechýbajú feferónky. Podľa zákazníkov je bolesť, ktorú cítiť pri jej konzumácii, nič v porovnaní s následkami trávenia nasledujúci deň.

„Bolesť začala ešte pred tým, ako som sa do pizze zahryzol. Hneď, ako sa jej dotkli moje pery, začali doslova horieť. Necítil som žiadne potešenie, len bolesť. A tá bola neznesiteľná. Mal som strach pizzu vôbec prehltnúť. Bolesť začala miznúť asi po 20 minútach, potom však začali nekonečné žalúdočné kŕče. Už by som to nikdy viac neskúšal, nikomu by som takú bolesť neprial,“ opísal svoju skúsenosť s najpikantnejšou pizzou 28-ročný Christopher Barnard, ktorý sa márne pokúsil o jej pokorenie.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM