Jaroslav Dodok Životný štýl

Zaujímavosť dňa: Našli sme školu s vlastným bazénom, študentom ponúka luxus

Málokto by veril informácii, že gymnázium na Slovensku sa môže okrem výborných výsledkov vo vzdelávaní a súťažiach pochváliť aj vlastným bazénom. Vďaka nemu majú študenti o radosť na telesnej výchove postarané.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť dňa: Našli sme školu s vlastným bazénom, študentom ponúka luxus
Foto: Jaroslav Dodok

Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej navštevuje v súčasnosti 235 študentov. Štastných študentov. Okrem toho, že vyučovanie prebieha v jedenástich triedach vo štvor a osemročnom cykle, k dispozícii má škola aj bazén, ktorý jej môže na Slovensku závidieť nejedna škola.

Prioritou vzdelávania sú jazyky

Študenti sa učia najmä po anglicky a po nemecky.„Kladieme na to dôraz, pretože jazykové vybavenie považujeme za veľmi dôležité. Snažíme sa však študentom vysvetliť, že ovládať kvalitne jazyk nie je cieľ. Je to iba prostriedok, ktorý im umožní získať ďalšie informácie a pomôže s uplatnením. V prvom rade je potrebné mať kvalitných odborníkov, ovládanie cudzích jazykov má tomu pomáhať. Práve preto sme začali organizovať aj študentské vedecké konferencie. Každý rok vyhlásime tému, ktorú študenti spracujú a následne ju aj prezentujú,“ hovorí riaditeľ gymnázia Igor Baran.

Ako ďalej pokračuje, pokles počtu žiakov cíti aj na ich škole. Problémom je jednak demografický vývoj, ale aj to, že ľudia odchádzajú z regiónu. Neraz aj samotní študenti sa rozhodujú pre strednú školu inde, aby sa dostali trocha ďalej od svojich rodičov. ,,Problém je však podľa mňa aj v tom, že nie sú stanovené jasné priority. Štát nereguluje množstvo stredných škôl a ich reálnu potrebu. Stalo sa teda to, že všetkým stredným školám chýbajú študenti," myslí si Baran.

Telesná výchova alias plávanie

Vedenie revúckeho gymnázia sa môže pochváliť kvalitnou výbavou školy, no 25-ročná budova už odkrýva viaceré nedostatky. „Máme svoj vlastný bazén, čo nie je pre školy v súčasnosti bežná vec. Posilnili sme telesnú výchovu a raz za týždeň študenti plávajú. Máme telocvičňu, posilňovňu, gymnastickú halu. Určite je to na prospech študentov, ale z hľadiska vykurovania sa to stáva už pomaly luxusom. Zriadili sme spoločenskú sálu, kde robíme stužkové, ale aj gymnaziálny bál. Samozrejmosťou sú špecializované učebne zamerané na chémiu, biológiu, ale aj na výpočtovú techniku,“ dopĺňa riaditeľ.

Tie priestory sú podľa vedenia skutočne veľmi kvalitné, no samotná budova začína robiť starosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM